CDL fordítóprogram

A Koster által definiált Compiler Description Language (CDL) implementálása EMG 830/840 számítógépre.

Rövid név:

CDL

Kategória:

Fejlesztő szoftver > Fordítóprogram

Fejlesztés/kibocsátás/követés:

1971-1972

Létrehozó intézmények:
Fejlesztő személyek:

Bedő Árpád

Laborczi Zoltán

Hardver/Szoftver környezet

A CDL fordítóprogram az EMG 830 típusú, magyar fejlesztésű és gyártású számítógép integrált áramkörös változatára, az EMG 840-re készült. Mivel a modell átadása csúszott, a fordítóprogram fejlesztése a NIM IGÜSzI  ICL 1903A számítógépén, az arra készült EMG szimulátor segítségével történt.

Használat

Az EMG 840 gépre a továbbiakban DOS operációs rendszert, LORD Assemblert és  PL/I fordítóprogramot is fejlesztettek, amelyeket  CDL-ben írtak meg. A CDL fordítóprogramot más számítógépekre is átvitték. CDL-ben valósították meg az első hazai PROLOG interpretert.

Történeti érdekességek

A CDL fordító kiválóságára mutat a Bedő-Herényi-Langer-Szeredi: Programkészítési módszerek című könyvében olvasható bekezdés, amelyet Kóta Gábor is idéz az EMG 840 történetével foglalkozó visszaemlékezésében:

„A gépen elsőnek megvalósított magas szintû nyelv a CDL volt, így a gép szoftverjének elkészítésében a CDL egyedülálló szerepet játszott. A gép adottságainál fogva a CDL-programok gyorsan futnak. Egyrészt azért, mert kategóriájában a gép maga is elég gyors, másrészt utasításkészlete hatékony kód generálását teszi lehetővé. Érdemes megemlíteni, hogy az összes hazai CDL megvalósítások közül itt a legrövidebb a rekurzív beléptető”.

Források

Létrehozva: 2016.08.02. 12:39
Utolsó módosítás: 2017.12.29. 19:05