ArchiCAD építészeti tervfeldolgozó és tervdokumentációs / épületinformáció modellező szoftver

Az ArchiCAD mindmáig a nemzetközileg is legismertebb és legsikeresebb magyar szoftver termék. Prototípusát a fejlesztő, az 1982-ben megalakult Graphisoft az 1984-es hannoveri számítástechnikai vásáron (CEBIT) mutatta be és az építészek körében akkor használatos CAD  (Computer Aided Design) 2D tervezőszoftvereket – lényegében intelligens rajztáblákat – meghaladóan egy új megközelítés, az épületinformációs modellezés (BIM=Building Information Modeling) alkalmazását kínálta az építészek számára – úttörő jelleggel személyi számítógépen. A rendszer célja  3D építészeti tervezés, tervfeldolgozás, tervdokumentálás segítése volt, ami a számítástechnikai lehetőségek rohamos fejlődédésvel kibővült az építőipari szakágak közötti együttműködés,  építéskivitelezés, épületüzemeltetés támogatásával is.  Az ArchiCAD a BIM-szoftverek között ma is piacvezető, felhasználóinak száma kb. 300 ezer építész és építőipari szakember.

Rövid név:

ArchiCAD

Kategória:

Alkalmazói szoftver > Tudományos-műszaki-statisztikai számítások

Fejlesztés/kibocsátás/követés:

1982-1983 fejlesztés
1984 Hannoveri Vásár (CEBIT) - első kibocsátás
1985-től nemzetközi forgalmazás

Létrehozó intézmények:
Fejlesztő személyek:

Bojár Gábor (projektvezető, cégvezető)

Tari István

Misley Miklós

Kőkuti Róbert

Szabó Lóránt

Hajas Tamás

Gáthy Tibor

Juhász György

Sparing László

Hardver/Szoftver környezet

Az ArchiCAD első verziói Apple MacIntosh személyi számítógépeken Mac OS X operációs rendszerben futottak. A fejlesztés Pascal programozási nyelvben történt. A hatékonyság növelése érdekében később fokozatosan C++ nyelvre írták át a programokat. A 90-es évek kibocsátásai már Windows platformon is elérhetők voltak.

Használat

Magyarországon a legelterjedtebb építészeti szoftver. A 80-as évek végén kialakított globális disztribúciós hálózaton keresztül értékesítve az licensz eladások száma évi 10,000 licensz felett volt. Vilgászerte kb. 300 ezer építész és építőipari szakember használja. Mára saját kategóriájában (BIM) világpiac vezető, a világon a legtöbb BIM megközelítéssel tervezett épületet ArchiCAD-del tervezték.


Létrehozva: 2020.04.20. 14:56
Utolsó módosítás: 2023.12.04. 07:35