Votisky Zsuzsa

Születési dátum:
1948.11.24.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2018.01.05.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematika-fizika szakos középiskolai tanár - ELTE - 1972.
 • könyvkiadó - Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése - 1979.

 • 1972 után először egy középiskolában tanít, majd a Műszaki Könyvkiadó szerkesztője, később az Országos Pedagógiai Intézet módszertani kutatója. Vezető szerepet játszik a TeX szedőprogram meghonosításában; ő fordíttatja le a hozzá kapcsolódó könyvet.

  1989-ben részben az Akadémiai Kiadóból, részben a Matematikai Kutatóintézetből megalakítja a Typotex Kiadót (a TeX szerepel a kiadó nevében). Az alapítástól kezdve 2015-ig önállóan, majd társigazgatóként vezeti a céget. Munkásságával egészen új utat nyit a rendszerváltás utáni magyar könyvkiadásban.

  Számos úttörő kezdeményezés kitalálója és megvalósítója. Létrehozza a magyar Books in Print adatbázist, amely a forgalomban lévő könyvek teljes listáját tartalmazza. Elsők között vág bele az e-könyvek hazai kiadásába – az oldalon elektronikus könyveket lehet letölteni, egyszer legálisan kinyomtatni, korlátlan alkalommal olvasni. Megálmodja a Bábelmátrix projektet, ahol a világirodalom válogatott alkotásai olvashatók eredeti nyelven és fordításban (elsősorban magyarul, de más nyelveken is).

  Szabadegyetemmel felérő estsorozatokat indít, és kitartóan harcol az áldatlan helyzetben lévő magyarországi tudományos könyvkiadás megmaradásáért, támogatásáért, felíveléséért.

  1983-tól 1986-ig a Mikroszámítógép Magazin játékprogram rovatának vezetője.

  2015-ben az Informatika a Társadalomért Egyesület hazai online és multimédia szakma kiváló digitális tartalomfejlesztési gyakorlatát bemutató eFestival versenyén a zsűri egyhangú döntésével megkapja az eFestival életműdíját.


  Létrehozva: 2018.01.11. 16:21
  Utolsó módosítás: 2020.03.08. 18:35