Voloncs György

Születési dátum:
1956.04.30.
Születési hely:
Esztergom
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - ELTE - 1980. (Valószínűségszámítás szakirány)
 • gépészmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1988. (Gépgyártástechnológia szakirány)

 • 1978-tól 1990-ig a Gépipari Technológiai Intézet (GTI) tudományos munkatársaként a számítógépes tervezés és gyártásautomatizálás területeit kutatta. Egy nemzetközi projekt során elsősorban az NC esztergálás technológiai tervezését támogató rendszer fejlesztésében vett részt, emellett szereléstechnológiai rendszerek megalkotásán dolgozott. Az 1980-as évek végén sikeresen kapcsolta össze egy, az akkor még csak kimondottan 2D-s modellezést támogató AutoCAD szoftvert a munkahelyén fejlesztett technológiai tervező rendszerrel.

  Az 1990-es rendszerváltáskor a kutatóintézeti háttér megszűnésekor barátjával és volt kollégájával, Falk Györggyel megalapította a VARINEX Informatikai Zrt-t, illetve annak jogelődjét. A VARINEX Zrt. bő negyedszázada a hazai CAD/CAM piac meghatározó szereplője; mérnöki szoftverei és szolgáltatásai sok helyen megtalálhatók. Az 1990-es évek elejétől foglalkozik térinformatikai alkalmazásokkal, fejlesztésekkel, adatbázis építésekkel – leginkább a közmű szektorban és az önkormányzatoknál.

  Cége az 1990-es években vezető szerepet játszott a digitális fényképezés hazai bevezetésében, újságírók, fotósok sokaságát oktatva az akkor úttörő technológiára.
  1998-tól az additív gyártás, a 3D nyomtatás magyarországi bevezetésében megkerülhetetlen szereplő. Az elmúlt 20 évben egyetemekkel közösen több sikeres kutatás-fejlesztési projektet valósítottak meg.

  1996-ban rész vett a CADvilág magazin és lapkiadó alapításában, a magát Autodesk szoftverfelhasználók fórumaként pozícionáló kiadvány 12 éven keresztül a nyomtatott verzió megszűnéséig az ő vezetésével jelent meg.

  És ami még fontos
  • Nős, egy fia van (2020-as közlés).
  • Szívesen fut, kerékpározik és szeret összejárni a barátaival.

  Létrehozva: 2020.02.03. 16:44
  Utolsó módosítás: 2020.02.03. 18:41