Vinnai János

Születési dátum:
1950.
Születési hely:
Gáva (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
Végzettség, szakképesítés:
 • automatizálási üzemmérnök - Nehézipari Műszaki Egyetem Főiskolai Kara - 1973.
 • mikroszámítógép rendszerek szakmérnök - NME - 1985.

 • 1973-1976 között a VIDEOTON Elektronikai Vállalat székesfehérvári gyárának Bemérő üzemében volt pályakezdő.

  1976 őszén került az Építésgazdasági és Szervezési Intézet (ÉGSZI) Miskolci Kutató Tagozatára, az EMG-830-as számítóközpontba. Itt EMG-830, R-10, R-20 és IBM-360 számítógépek üzemeltetésével foglalkozott majd ugyanott fejlesztési Irodavezető lett.

  1988-től több társával megalapította az országos projektekben prosperáló közismert Szinva Net Informatikai Kft.-t, melynek kezdettől fogva vezetője volt. 2019-ig közel 250 munkatársából több tucat olyan szakembert nevelt ki, akik a legkiválóbb hazai cégek vezetői vagy vezető munkatársai lettek.
  Kiemelkedő szerepe volt a Magyar Posta, az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Szolgálat (ÉMÁSZ), a Magyar Olaj- és Gázipari Rt. (MOL) személyi számítógép rendszereinek telepítésében és hálózatának kialakításában – előbb Token-ring majd Novell technológiát alkalmazva.
  Személyének és cégüknek köszönhető az első DOS ABC, majd Windows ABC oktató program, amellyel COMPFAIR kiállítói díjat nyertek.

  Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) alelnöke volt két ciklusban, majd a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Informatikai Kollégium elnöke, később társelnöke lett. Kiemelt szakterülete elsősorban a kis- és középvállalkozások (KKV) digitális felkészítése.

  Kitüntetései: Információs Társadalomért Miniszteri Oklevél; Magnum Aurorum (Miskolci Egyetem); az Év Vállalkozója (Borsod-Abaúj-Zemplén megye);
  az Év KKV vállalkozója (Borsod-Abaúj-Zemplén megye Kereskedelmi és Iparkamara); az év kiemelkedő Támogatója (Miskolc város önkormányzata).

  És ami még fontos
  • Család: felnőtt fia van, mindkettő sikeres Informatikus. (2020-as közlés).
  • Közéleti ember, a Miskolci Egyetemen az informatikus képzés élharcosa. Vezetői ismereteit az ÉGSZI-ben és a Miskolci Egyetemen (ME) szerezte, ami egész pályáját meghatározta és ezt máig nagyon büszkén vallja.
  • 2010-ben megalapította a Miskolci Múzsa Díjat

  Létrehozva: 2020.05.10. 19:26
  Utolsó módosítás: 2024.03.27. 20:32