Vidor Tamás

Születési dátum:
1944.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - ELTE - 1967.

 • Egyetemi tanulmányai befejeztével az Információ Feldolgozási Laboratóriumban (Infelor) helyezkedik el. Szakmai munkáját a Dömölki Bálint vezette Programozási Osztályon kezdi. Kezdetben a cég MINSZK-2 számítógépe szoftver ellátásának javítása, bővítése a feladata, majd az Egységes Számítógép Rendszer (ESZR) program előkészítésének 1968. évi beindulásával bekapcsolódik az ezirányú munkálatokba. Első időben feladata a mintául szolgáló IBM hardver és szoftver megismerése a fellelhető szakmai anyagok tanulmányozása révén. A nemzetközi tárgyalások beindulásával kezdetben a C-1 tanács (architektúra és alapszoftver) munkájában vesz részt, majd a C-7 tanács (távadatfeldolgozás) munkáiba is bekapcsolódik.

  1973-ban Pesti Lajos javaslatára átlép az akkor alakuló, Bálint Róbert vezette Országos Számítógéptechnikai Vállalathoz (OSZV), amelynek feladata a beérkező ESZR gépek műszaki kiszolgálása. Itt feladata a gépek szoftver ellátásának megszervezése; ebből nőtt ki a későbbi Országos Szoftver Archívum és Könyvtár (OSAK).

  1980 végén átlép a Pintér László által alapított első hazai szoftver kisszövetkezetbe, a Softcoop-ba. Ettől kezdve tevékenységének fő iránya nyugateurópai szoftver projektekben való részvétel. Erre kiváló alapot adott a több mint 10 éves ESZR/IBM tapasztalata és többirányú nyelvtudása.

  Az 1990-es évek elejétől már független számítástechnikai szakemberként tevékenykedik a Nyugat-Németországban (Német Szövetségi Köztársaság, NSZK). Először Észak-Németországban, a legnagyobb hajógyárak szoftver ellátását biztosító, akkori NIS (Norddeutsche Informations-Systeme) külső szakértőjeként, majd 1996-tól hasonlóan a Deutsche Telekom darmstadti fejlesztő intézeténél. Itt az adatbázis migráció keretében komoly szerepet vállal a „2000 év” projekt, majd utána az EURO bevezetési projekt sikeres lebonyolításában.

  2004-es hazatelepülése után először az indiai Tata Systems Services (TCS), majd később a német Deutsche Wertpapier Bank (DWP) külső munkatársaként továbbra is külföldi projektekben tevékenykedik, egészen 2014-ben történt visszavonulásáig.

  És ami még fontos
  • Nős, két fiúgyermekük és hét unokájuk van.

  Létrehozva: 2018.05.23. 08:42
  Utolsó módosítás: 2019.01.31. 11:27