Vértes János

Születési dátum:
1949.08.27.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - Leningrádi Állami Egyetem (LGU) - 1972.

 • 1972-ben, az egyetem elvégzése utána Videotonban kezdett programozni, majd az egyik első Videoton 1010B számítógépnek a fehérvári Volán Vállalathoz történt telepítése után a közlekedési cégnél lett a programozók vezetője. A Videoton 1010B (illetve R-10-nek is nevezett) számítógéphez írt egy programozói és egy operátori kézikönyvet, amelyet a továbbiakban a Videoton dokumentációként adott a Videoton 1010B géphez.

  1977-től újságíró lett. A számítástechnikával egy 1981-ben alapított gazdasági munkaközösségen (GMK) keresztül maradt kapcsolatban: a Kronosz Számítástechnikai Társaság olyan cégeknek írt ügyviteli programokat PC-re, mint az ÁFOR (a későbbi MOL elődje), vagy a Győri Hőtechnikai Vállalat.

  Az újságírói és informatikai érdeklődés 1986-tól számítástechnikai újságírásban ötvöződött: az ekkor alakuló Computerworld Informatikai Kiadóvállalat (a későbbi IDG) alapító munkatársa, a CW Számítástechnika szakírója, a Mikrovilág főszerkesztője lett.

  1991-től önálló számítástechnikai kiadót alapított; ez adta ki a VGA Monitor hetilapot, egy sor hírlevelet, 1996-tól az Internet Kalauz és a Business Online magazinokat. Több országos napilap heti/havi informatikai mellékletét is szerkesztette, kiadta (a német PC Klipp und Klar nyomán) a PC-súgó kapcsos-könyvet. 1998-ban elindította az első online informatikai hírújságot, a Prím Online-t, amely a kétezres években a Kütyü Magazinnal is bővült. 2008-ban az év informatikai újságírójaként megkapta Kovács Attila díjat, amely az NJSZT, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) közös díja.

  A kétezres évek elején, a papírújságok válságba kerülése után, cégét az online kiadványokhoz fejlesztett szoftverek forgalmazására állította át. Ezek közül a hirdetés-kiszolgáló program ért el számottevő piaci sikereket; erre a rendszerre építve alapította az Adverticum Zrt-t, Magyarország piacvezető adserver (ún. hírdetés- ) szolgáltatóját, amelynek 2001 óta elnöke. Az Adverticum Zrt. leányvállalatát – a DataMe Kft.-t – 2017-ben alapította; ez az első magyarországi Data Management Platform.

  Az Interactive Advertising Bureau Europe (IAB Europe) nevű szakmai szervezet 19. tagja, az IAB Magyarország 2012-ben – megalakulásának 15. évfordulóján – az online marketingért legtöbbet tett három legmeghatározóbb személy közé sorolta.

  És ami még fontos
  • Arra a kérdésre, hogy miképp lehet valaki matematikus és újságíró egyszerre, több interjúban ezt válaszolta: a matematika nem a száraz számokról szól, hanem az absztrakcióról: megkülönböztetni a lényegest a lényegtelentől. Nos, ez az újságíró dolga is.

  Létrehozva: 2020.04.04. 18:05
  Utolsó módosítás: 2024.03.27. 13:35