Vargha Márton

Születési dátum:
1948.04.26.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • alkalmazott matematikus - ELTE - 1972.

 • Első munkahelye a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) Számítástechnikai Csoportja volt, ahol öt évig főleg orvosi kutatások statisztikai támogatásával foglalkozott.

  Ezután az Államigazgatási Számítógépes Szolgálatnál (ÁSZSZ) dolgozott, ahol szintén statisztikai munkákat végzett. ÁSZSZ-es munkatársaival az akkori időkben divatos magánvállalkozást – ún. polgárjogi társaságot (pjt-t) – is alakított számítógépes talajinformációs rendszer létrehozására.
  Később évekig a SOTE II. sz. Gyermekklinikáján a leukémiás gyermekek országos adatbázisát gondozta.

  1986-2002 között számítógépes, illetve távközlési szakújságíró, szerkesztő, időnként főszerkesztő (Számítástechnika Computerworld, Telecomputer, Heti Chip stb.) volt. A magyarországi informatika és távközlés rendszerváltás előtti és utáni alakulásáról, fejlődéséről rendszeresen jelentek meg cikkei, írásai.

  2002-től mint az Oktatási Minisztérium munkatársa zárta le az Egységes Tanulmányi Rendszer (ETR) projektet. 2004-2006 között az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban (IHM) stratégiai kérdésekkel foglalkozott.

  Közben környezetvédő aktivistaként is dolgozott; két terület összekapcsolása foglalkoztatta elsősorban: a közúti közlekedésben a használó fizet, a szennyező fizet elv érvényesítése egyik oldalról, és a műholdas helymeghatározás a másik oldalról.

  2010–es nyugdíjba menetele óta a Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Egyesület szerződéses munkatársaként dolgozik a közlekedés okozta környezetszennyezés csökkentéséért, valamint a városi útdíj bevezetéséért.

  És ami még fontos
  • Három lánya és egy fia van. (2020-as közlés.)

  Létrehozva: 2020.05.03. 18:13
  Utolsó módosítás: 2020.11.09. 09:35