Vargha Dénes

Születési dátum:
1928.10.31.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2014.03.15.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - -
 • nyelvész - -
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1969

  1962 őszén az MTA Számítástechnikai Központjában (MTA SZK) megalakul a számítógépes nyelvészeti csoport Kiefer Ferenccel, Vargha Dénessel, Petőfi Sándor Jánossal és három félállású kutatóval. Az SZK számítógépes nyelvészeti csoport 1963-ban válik az SZK önálló kutatócsoportjává, amely 1972-ig működik.

  1962-től jelenik meg évente Budapesten a Computational Linguistics című sokszorosított folyóirat, amelyet az MTA SZK-ban szerkesztenek, és a köré formálódó kutatócsoportban nyelvészek, matematikusok és más tudományterületek képviselői is részt vesznek. Itt kezdődik el a hazai számítógépes nyelvészet művelése. Nyelvészeink közül Papp Ferenc, Kiefer Ferenc, Szépe György, Petőfi Sándor János, és mások, a számítógépes szakemberek közül Vargha Dénes, Szöllősy Éva, Stein Mária részvételével. A diszciplína rövidesen egyetemi kereteket is ölt: Kiefer Ferenc és Szépe György az ELTE Bölcsészettudományi Karán az 1962/63 tanévben beindítják a Matematikai nyelvész szakot.
  .
  1963-ban megjelenik Vargha Dénesnek Hell György, Kiefer Ferenc, Sipőczy Győző együttműködésével írott. “Algoritmusok orosz nyelvű szövegek elemzésére” című könyv. 1966-ban szerkesztésében megjelenik “A dokumentáció nyelvészeti kérdései.” című, e témában első hazai szemelvénygyűjtemény; 1969-ben megjelenti e mű folytatását is. Publikál a Tudományos és Műszaki Tájékoztatásban is; emlékezetes a gépi fordítás kérdéseivel foglalkozó tanulmánya.

  1976-ban részt vesz az MSZ 3418-as tezaurusz-szabvány kidolgozásában, mely máig egyik legkorszerűbb anyag az ilyen normatív dokumentumok között.

  1969-ben jelenik meg orosz nyelvű kandidátusi disszertációjának magyar változata, az alapvető elméleti ismereteket is tartalmazó “Információkereső tezauruszok készítésének módszertana” című műve.

  1988-ban szervezője a Budapesten tartott nemzetközi Coling konferenciának; ő a konferencia kiadványának szerkesztője. Ezekben az években foglalkoztatja még a mesterséges intelligencia és számítógépes nyelvészet kapcsolata is.

  És ami még fontos
  • Több neves testvére van; megemlítjük közülük Vargha Domokos írót és Vargha Tamás matematikust, tanárt.

  Létrehozva: 2018.06.28. 15:06
  Utolsó módosítás: 2020.06.09. 22:14