Varga Gyula

Születési dátum:
1941.03.25.
Születési hely:
Csömör
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - ELTE - 1964.
 • közgazdász - MKKE - 1985.

 • 1969-től a Magyar Nemzeti Bank (MNB)) Adatfeldolgozó Főosztályán osztályvezető volt; feladata a MNB tervezett országos (központi) elektronikus adatfeldolgozó rendszerénél a programozói tevékenység irányítása. Vezetése alatt épült ki a több száz programból álló feldolgozó rendszer: deviza és belföldi számlavezetés, főkönyvi számlavezetés, zárlati feldolgozások, s az ezekre épülő statisztikák, mérlegek. A vidéki hálózat számítógépes rendszerének első ütemeként az ún. OSZIKA (Olivetti Szimulációs Kiváltó Alrendszer) rendszer kialakítását és bevezetését irányította a megyei igazgatóságoknál. Vezetése alatt került bevezetésre az MNB-ben a személytől független programozói gyakorlat, a programkönyvtár alkalmazása, tablók és szubrutinok rendszere.

  1988-tól a Kereskedelmi és Hitelbanknál (K&H) főosztályvezetőként, projektvezetőként vett részt a Bank önálló számítógépes feldolgozásának kialakításában. Amíg az MNB végezte az új kereskedelmi bankok számára a számítógépes feldolgozásokat, az MNB-vel és a többi bankkal való kapcsolattartás volt a feladata, majd irányította az MNB-s feldolgozórendszer telepítését a K&H-ban. A banki egyesítéseket, összevonásokat (pl. K&H és IBUSZ BANK) tervező banki teamben számítógépes szakértő szerepet töltött be.

  A GIRO elektronikus bankközi elszámolásforgalmi rendszer indulásától kezdve nyugdíjazásáig a K&H bank képviselője volt a GIRO szakmai értekezleteken, a bankban irányítva a GIRO-val kapcsolatos feldolgozások megteremtését. Fontos szerepet játszott a bank megszűnő és új induló számlavezető rendszereinek áttelepülési munkáinál.

  A KSH és Számalk szervezésében számos programozói és szervezői tanfolyamot végzett. A Számalk-nál COBOL programozó oktatást tartott évekig


  Létrehozva: 2018.05.22. 17:44
  Utolsó módosítás: 2021.01.31. 10:28