Vajta László

Születési dátum:
1952.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1975.
 • kutató-fejlesztő szakmérnök - BME - 1978.
 • menedzser (MBA) - BME - 2002.
 • Tudományos fokozat:
  PhD - 2005 - BME

  A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Folyamatszabályozási Tanszék (később Irányítástechnika és Informatika Tanszék) ösztöndíjasa, tanársegédje, adjunktusa, majd docense. Szakterülete a képfeldolgozás, a robotika és a szabályozástechnika.
  2005-2008 között a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) gazdasági dékánhelyettese, majd ezt követően nyolc évig, 2016-ig a Kar dékánja.
  Az általa szervezett Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ első igazgatója.

  Számos hazai és nemzetközi kutatási és ipari projekt vezetője. Témavezetésével jött létre az egyik első hazai sorozatban gyártott szövegszerkesztő rendszer (a KODEX 2000: egy célszámítógép, amelynek nyomtatója egy elektronikus írógép), az első ipari méretekben gyártott raszteres grafikus display. Részt vett a tanszék moduláris ipari vezérlő mikrogépes modul rendszerének, valamint a nagyméretű eredményhirdető rendszerek kialakításában, számos külföldi helyszínen a telepítésében is.

  1982-1992 között a BME-n végzett munkája mellett a Karlsruhei egyetemen, majd az ott alapított Forschungszentrum Informatik-ban is dolgozott ösztöndíjasként, vendégkutatóként, majd vendégprofesszorként. 1996-ban visszahívták a Robotika Intézet vezetésére, de inkább a BME-t választotta.

  Oktató munkája keretében számos tantárgy kidolgozója, nagyszámú diplomaterv, díjnyertes Tudományos Diákköri (TDK) dolgozat és egy tucat doktorandusz konzulense.
  Egyetemszervezői munkája keretében sok újítást vezetett be, elsősorban az ipar és az egyetem közötti együttműködés rendszerének javítására, a tudástranszfer folyamatok felgyorsítására és az infrastruktúra fejlesztésére. A BME kutatóegyetemi program kialakításának egyik stratégiai vezetője, a tudástranszfer szervezeti kereteinek kialakítását célzó egyetemi projektek irányítója.

  Aktív ipari szerepet is vállalt. Több nagyvállalat átszervezésében tanácsadóként dolgozott; részt vett új termékek bevezetésében és a munkatársak képzésében.

  Akadémiai díjas. Elnyerte az Alexander von Humbold Alapítvány és a Siemens Zrt. ösztöndíját. Kiváló oktató díjas. Kiváló feltaláló kitüntetést kapott. Az IT Business TOP 10 tagja 2016-ban.

  És ami még fontos
  • Képzett zenész, aktív vitorlázó.

  Létrehozva: 2020.09.26. 21:17
  Utolsó módosítás: 2024.04.13. 14:13