Ujlaky Tamás

Születési dátum:
1914.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
1995.
Végzettség, szakképesítés:
 • jogász - Királyi Pázmány Péter Tudomány Egyetemen
 • könyvvizsgáló

 • A budapesti Rákócziánumban (Katolikus Gimnázium és Internátus Egyesület) érettségizett, majd a Királyi Pázmány Péter Tudomány Egyetemen szerzett jogi doktorátust. Hamar letette a hites könyvvizsgálói vizsgát és a Pénzintézeti Központ (a korabeli bankfelügyelet) revizori osztályán helyezkedett el. A háborút szerencsésen túlélve különböző iparvállalatoknál dolgozott főkönyvelőként. Nem volt könnyű dolga: egy fegyelmi eljárás során szemére vetették, hogy minden nap borotválkozik, és tiszta inget vesz fel. 1956 után több évig foglalkoztatási tilalom alá esett és szabadúszóként a Kohó és Gépipari Minisztérium (KGM) felügyelete alá eső vállalatoknál látott el könyvvizsgálati feladatokat.

  Talán nyelvtudása (angolul, németül és franciául folyékonyan beszélt), számviteli ismeretei és az iparág bensőséges ismerete tettei lehetővé, hogy amikor a Kohó-és Gépipari Minisztérium (KGM) Vaskohászati Igazgatóság 1964-ben elkezdte az elektronikus adatfeldolgozásra való felkészülést, ismét fix állást ajánlottak neki. Innentől vállal aktív szerepet a számítástechnika magyarországi meghonosításában.

  Az 1960-as évek végén hívták át az Információ Feldolgozási Laboratórium (Infelor) alapítói, ahol nyugdíjba meneteléig, 1974-ig vállalatirányítási, adatfeldolgozási feladatok szervezésén dolgozik.

  Szinte haláláig igen aktív volt; szakértői megbízásokat vállalt és szakkönyveket fordított.

  És ami még fontos
  • Egész életében nagy öröme volt munkájában és az arra való felkészülésben.
  • Szeretett utazni, olvasni, zenét hallgatni és társaságba járni.

  Létrehozva: 2016.04.24. 22:08
  Utolsó módosítás: 2024.03.26. 20:30