Tóth Istvánné (Mária)

Születési dátum:
1944.10.08.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • Közgazdász - Moszkvai Gazdaságstatisztikai Intézet - 1968.

 • Pályáját 1968-ban a KERINFORG-nál rendszerszervezőként kezdte. 1972-től az Élelmiszer-nagykereskedelmi Rendszer országos koordinálására kérte ki a Belkereskedelmi Minisztérium. Orosz nyelvtudásának köszönhetően kezdettől részt vett a Számítástechnikai Kormányközi Bizottság alkalmazással, gazdasági és publikációs tevékenységgel foglalkozó munkacsoportjaiban; e feladatot ellátó koordinációs iroda munkatársa volt 1976 és 1979 között.

  1979-ben kapott felkérést a Számítástechnikai Oktatási Központ (Számok) gondozásában megjelenő Információ-Elektronika folyóirat szerkesztésére, valamint e lap és a Számítástechnika folyóirat nemzetközi kapcsolatainak vitelére. Ezt a munkát folytatta az utódintézménynél, a Számítástechnikai Alkalmazási Vállalatnál (Számalk). Máig hálás tisztelettel emlékezik a Számalk Irodalmi Szerkesztőségét irányító, tanítómesterének vallott Könyves Tóth Pálra, akinek nem csupán a szakmában szerzett kapcsolatait, de pályája legfontosabbnak tartott állomását, az NJSZT ügyvezető titkári munkakör elnyerését köszönhette.

  1982-től 1997-ig vezette az NJSZT titkárságát; 1986-tól ügyvezető főtitkárhelyettes, majd 1993-tól ügyvezető főtitkári beosztásban. Jól szervezett irodát alakított ki. 1983-tól szerkesztésében megjelentette a Társaság havi tájékoztatóját és felfuttatta az NJSZT nemzetközi együttműködését. Szerepe volt a Mikromagazin létrehozásában, kezdeményezte és megvalósította (a deviza-szűk időkben) a Társaság külföldi szakmai rendezvényekre utaztatását. A számtalan szakmai rendezvény gondozása kapcsán legnagyobb sikerének az NJSZT 1995-ös kongresszusának, valamint az ECAI’96 (European Conference on Artificial Intelligence) európai, valamint az IFIP’98 (International Federation for Information Processing) világkongresszusok magyar szervező bizottsági elnöki tisztjének betöltését tartja. Utóbbiért az IFIP legmagasabb kitüntetésében, a Silver Core-ban részesült. Számottevő segítséget nyújtott az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) munkájának beindításában, amelyet a testvérszervezet kitüntetéssel ismert el.

  Meghatározónak és megtisztelőnek tekinti, hogy érdemi munkatársként fogadták el szakmánk olyan kiválóságai, mint Kovács Győző, Dömölki Bálint, Havass Miklós, Gergely Csaba, Sima Dezső vagy Hanák Péter. 1993-ban közte volt a 25 éves jubileumát ünneplő, az NJSZT-ért legtöbbet tévő aranyjelvénnyel kitüntetett 25 személynek. Az 1997-es Közgyűlésen a Társaság Tiszteletbeli Főtitkára megtisztelő címmel tüntették ki.

  Felkérésre, 1997-től elvállalta a MTESZ Conference Tours Kft. vezetését, amely feladatot nyugállományba vonulásáig, 2014-ig látta el.

  Kitüntetései: Neumann-díj (NJSZT, 1986); Silver Core (IFIP, 1998); Pro Scientia Transylvanica (EMT, 2004); aranyjelvény (NJSZT, 1993).


  Létrehozva: 2018.08.16. 13:13
  Utolsó módosítás: 2019.11.27. 19:30