Tölösi Péter

Születési dátum:
1943.02.17.
Születési hely:
Pécs
Halálozási dátum:
1999.02.01.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1970.

 • 1961-ben kezdett dolgozni adókezelőként a Misina tetőn, a pécsi TV állomáson. Egyetemi tanulmányait munka mellett, „levelező” tagozaton végezte a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Villamosmérnöki Karán vezeték nélküli távközlés szakon. 1980-ban színes tv technika szakmérnöki képesítést is szerzett.

  1970-től mérnökként dolgozott a pécsi tv-adóállomáson. 1978-tól a Dél-Dunántúli Távközlési Felügyelőség vezetője lett. 1986-tól a pécsi Posta Igazgatóság távközlési igazgatóhelyettese; majd 1990-től a Magyar Távközlési Vállalat (Matáv) pécsi igazgatója.
  1991-től Budapesten a Matáv távközlési vezérigazgató-helyettese, majd műszaki, végül logisztikai vezérigazgató-helyettes lett – korán, 56 éves korában bekövetkezett haláláig.

  Jelentős szerepe volt az addig központosított állami távközlési iparág piacszerű kialakításában és liberalizációjában. Meghatározóan vett részt az egykori Posta szétválasztásában (Posta, Antenna Hungária, Matáv), és ezzel párhuzamosan a Matáv identitásának kialakításában, privatizációjában, a vegyes (magyar-német-amerikai) tulajdonosi szerkezet kialakításában.
  Nevéhez fűződik a hazai optikai gerinchálózat kiépítésének megkezdése, mely azóta is az ország telekommunikációs hálózatának alapja. Az internet betörésekor elsők között ismerte fel az online tartalomszolgáltatás kialakításának fontos szerepét a társadalmi nyilvánosság megteremtésében.

  Kitüntetése: Puskás Tivadar-díj (posztumusz, Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE), 1999).

  És ami még fontos
  • A MATÁV budapesti székházában a legnagyobb előadótermet róla nevezték el (Tölösi-terem).
  • Társadalmi problémákra érzékeny, egyúttal befolyással bíró felsővezetőként támogatott és segített egy, a leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért, utógondozásáért és komplex segítségnyújtásért – az érintett szülők kezdeményezésére – létrejött alapítványt (Pécsi Gyermekgyógyászati Klinika Onkológiai Osztály). Halálakor az Alapítvány hálából és tisztelgésül felvette a Tölösi nevet.
  • Szakmai pályafutása mellett verseket, dalszövegeket is írt. Ezek egyike a Komlódy József dalszerző barátjával közösen szerzett, igen népszerűvé vált „Lassan bandukolva” dal (énekelte Sárosi Katalin), amely az 1967-es Táncdalfesztiválon a közönség különdíját nyerte el.

  Létrehozva: 2023.12.16. 10:57
  Utolsó módosítás: 2024.05.17. 15:09