Tölgyesi Irén

Születési dátum:
1944.02.17.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1967. (Híradástechnikai szak)
 • digitális elektronikai szakmérnök - BME - 1977.

 • Első munkahelye a Műszeripari Kutató Intézet volt, ahol az Analóg elektromos osztályon tudományos segédmunkatársként a rádiófrekvenciás millivoltmérő gyártásának előkészítésében, a kész műszerek beállításában vett részt.

  1970-ben az Országos Tervhivatal Számítástechnikai Központjába (OT SZK) lépett be, ahol főelőadóként az ICL 4/70 mainframe számítógép hardware üzemeltetési osztályán dolgozott 1978-ig. Az üzemeltetési osztályon elsősorban az adatátviteli berendezések és mágneses háttértárolók karbantartása volt a munkája. 1977-ben Digitális elektronikai szakmérnöki oklevelet szerzett.

  1978-tól a Magyar Távirati Irodában (MTI) az akkor alakult szoftver csoport vezetője lett, majd 1994-ben főtanácsos. Vezetése alatt a Perkin-Elmer Interdata 7/32 számítógépre real-time hírelosztó programrendszert fejlesztettek ki assembly nyelven a szerkesztőségek önálló számítógépes rendszeréből érkező hírek előfizetők részére történő továbbítására. Ez a programrendszer 19 évig továbbította az MTI híreit.

  További munkái az MTI-ben: személyügyi nyilvántartó rendszer készítése PC-re dBASE III-ban; a külföldi tudósítók hírbeadásához használt PC-s keretprogram kifejlesztése Pascal nyelven; a speciális MTI karakterkód-készlethez különböző PC-kre konvertáló billentyűprogram; az MTI weboldalának kezdeti kialakítása és adminisztrációja. Ezeken kívül belső információs rendszer létrehozása és karbantartása; felhasználói adminisztráció VAX számítógépeken; a bel- és külföldi tudósítók asztali- és hordozható számítógépeinek előkészítése és személyre „szabása”, ezek ellátása megfelelő programokkal; oktatás; telefonos segítségnyújtás.

  2000-ben a főállású munkaviszony megtartása mellett nyugdíjba ment, és korábbi munkáját 2011 novemberéig folytatta.

  És ami még fontos
  • Család: két fiú. (2021-es közlés.)
  • Hobbija az úszás.

  Létrehozva: 2021.02.20. 16:26
  Utolsó módosítás: 2024.03.25. 11:33