Telcs András

Születési dátum:
1956.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - ELTE - 1980.
 • Tudományos fokozat:
  MTA doktora - 2009.

  Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI) kezdett dolgozni. Már pályája kezdetétől több informatikai területhez kapcsolódott. Így amíg a SZTAKI-ban IBM 360-on dolgozott (Kunth Előd osztályán), aközben a KFKI R40-es számítógépén is dolgozott Szlankó Jánossal és Telbisz Ferenccel együttműködve.

  Ezután az MTA Könyvtár Tudománymetriai Csoportjában működött alkalmazott matematikusként, majd ugyanitt a CD-ROM Szakirodalmi Szolgáltató csoport vezetője lett. Szervezője volt az 1990-ben rendezett OnDisc 90, First Hungarian Ondisc Meeting című konferenciának.

  Ezután a Számítástechnika Alkalmazási Vállalatnál (Számalk) dolgozott, majd – egy egyéves posztdoktori ösztöndíjas Melbourne-i kitérő után – annak leányvállalatánál, a Nemzetközi Üzleti Főiskolában (IBS) kezdett tanítani. 1997-2000 között az IBS könyvtárának és informatikai rendszerének fejlesztője és vezetője volt.

  2000 után a Közép-európai Egyetem (CEU) Business School-ban, majd a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Számítástudományi és Információelméleti Tanszékén oktatott. A Veszprémi Egyetemen (VE) a Kvantitatív Módszerek Tanszék alapító tanszékvezetője volt; oktat az utód intézményben, a Pannon Egyetemen (PE) is. A BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén bekapcsolódott az ERICSSON High Speed Network Laboratory munkájába is.

  2015-től a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, majd osztályvezetőjeként alkalmazott matematikai kutatásokat végez agykutatási témákban. 2018 óta évente szervezi a High-Energy Physics Technology Transfer Network égisze alatt Budapesten az Academy-Industry Macthing Event nemzetközi workshopját – grid, cloud computing, gépi tanulás és mestersége intelligencia témakörökben.


  Létrehozva: 2021.11.28. 12:32
  Utolsó módosítás: 2024.04.13. 18:05