Tarlós Béla

Születési dátum:
1943.12.01.
Születési hely:
Ludas
Végzettség, szakképesítés:
 • terv-matematikus közgazdász - MKKE - 1967.
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1980

  1962-1967 egyetemi évek előtt, közben és utána is az MTA Kibernetikai Kutatócsoport (KKCS) tudományos segédmunkatársa, a klasszikus M-3 iskola neveltje volt.

  1969-ben megvédte az „Árnyékár-sorozatok matematikai elemzése” című doktori értekezését a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (MKKE) Matematika Tanszékén.

  Alapító tagja volt az MKKE (akkori rövid nevén a Közgáz) Számítástechnika Tanszéknek. Meghatározó szerepet töltött be (tananyagok kialakításával, jegyzetírással előadások tartásával) az egyetem valamennyi hallgatójának kötelező 4 féléves számítástechnikai képzés kialakításában.

  1972-1973 között Ford ösztöndíjas volt az USA-ban (MIT, Harvard). Az itt szerzett ismeretek meghatározták későbbi oktatási-kutatási tevékenységét. A diszkrét szimulációs modellezés kutatójaként számos konferencia-előadása, jegyzete, könyve jelent meg. Tantárgyak alakultak ki ennek keretében, diplomamunkák, egyetemi doktori értekezések születtek.

  1980-ban „Gazdasági folyamatok diszkrét sztochasztikus szimulációja” című. kandidátusi értekezését megvédte az MTA-n. Későbbiekben az NKKE Számítástudományi Tanszékének tanszékvezető docense volt több cikluson keresztül (megszakítva az USA vendégprofesszori meghívásokkal). Ez alatt kialakult a Közgáz számítástechnikai képzésének széles spektruma különböző szakirányokkal, idegen nyelvű képzéssel, továbbképzésekkel.

  A Közgáz mellett több felsőoktatási intézmény számára is írt jegyzetet, illetve tanított; angol, német, orosz nyelven is publikál, illetve tartott előadásokat.
  5 évet oktatott amerikai egyetemeken (MIT, RUTGERS, CMSU). Mintegy száz alkalmazott rendszer megvalósítása fűződik nevéhez (tanszéki külső megbízás alapján végzett kutatási (KK) munkák, az ECONOMIX Kisszövetkezet és a TQ Consulting Gazdasági Tanácsadó Központ Kft. keretében).

  Éveken keresztül a Széchenyi professzori ösztöndíj kedvezményezettje volt. A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) egyik első Aranyérmese és címzetes egyetemi docense


  Létrehozva: 2016.01.10. 13:10
  Utolsó módosítás: 2024.03.25. 11:03