Tarján Rezső

Születési dátum:
1908.01.06.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
1978.12.21.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - -
 • Tudományos fokozat:
  MTA doktora

  1947-től az Egyesült Izzóban dolgozik, majd rövid ideig a Híradástechnikai Iparigazgatóság vezetője. Az ötvenes évek elejétől a Posta Kísérleti Állomás helyettes vezetőjeként tevékenykedik, egészen 1953 februárjáig. Valószínűleg itt találkozik Nemes Tihamér postamérnökkel, akiben a hazai kibernetikai kutatások úttörőjét tiszteljük.

  1955 elején az MTA Méréstechnikai és Mérésügyi Intézetben a részére megalakított Számológép Osztály vezetője, majd az ugyanebben az évben megalapított MTA Kibernetikai Kutató Csoport (KKCS) tudományos igazgatóhelyettese. (Mint ismeretes, a KKCS-ben építik meg az első magyar elektronikus számítógépet, az M-3 gépet.)

  A NSZT első, alapító elnöke. Később megszerzi a műszaki tudományok doktora címet. A hatvanas években előbb a BME Híradástechnikai Tanszékén, majd az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottságban (OMFB) dolgozik.

  Kiemelkedő érdeme, hogy az1950-es évek második felétől fokozatosan, ahogy a helyzet engedte, megismerteti a hazai szakmai közvéleményt a kibernetika, az információ- és a kommunikációelmélet, az automaták általános és logikai elméletének számos eredeti eredményével és olyan klasszikusaival, mint Neumann János, M. Turing, C. E. Shannon, Kolmogorov és Norbert Wiener. 1958-ban jelenik meg alapműve, a „Gondolkodó gépek”.

  Nevét a NJSZT által az informatika oktatásban kiemelkedő emberek számára adományozott díj viseli.

  1976-ban az NJSZT Neumann-díjjal tünteti ki.

  Lásd még
  És ami még fontos
  • 1953. februárban hamis vádakkal bebörtönözik A Kozma utcai gyűjtőfogház kutató- és fejlesztőintézetében, a KÖMI 401, Általános Épület és Géptervező Irodában találkozik Edelényi László gépészmérnökkel és Hatvany József villamosmérnökkel. Miután kidolgozták egy elektronikus számoló berendezés megépítésének a vázlatát, Tarján Rezső két levelet ír az MTA III. (matematikai és fizikai) osztályának, amiben ajánlatot tesz egy digitális vagy analóg számítógépnek a börtönben való megtervezésére és a börtönön kívüli kivitelezésére.(Nincs tudomásunk válaszlevélről.) – 1955 elején szabadul.

  Létrehozva: 2016.04.22. 22:13
  Utolsó módosítás: 2020.06.16. 18:00