Szőnyi László

Születési dátum:
1944.08.12.
Születési hely:
Kaposvár
Végzettség, szakképesítés:
 • - BME - 1967. (Gyengeáramú szak, Távközlési ágazat)

 • Már az egyetemi tudományos diákkörben az akkor forradalmian új digitális technikával foglalkozott. Szakmai pályafutását az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) Mérés és Számítástechnikai Kutatóintézetében (MSZKI, akkor még Elektronikus Főosztály) hardver fejlesztőként kezdte. Kezdetben tranzisztoros digitális technikával, ún. sokcsatornás analizátorok fejlesztésével foglalkozott, majd az első hazai integrált áramkörös kisszámítógép, a TPA-i kifejlesztésében vett részt.

  TPA alapú ipari (elsősorban olaj- és gázipari) adatgyűjtő és folyamatirányító rendszerek fejlesztésében dolgozott rendszertervezőként és projekt menedzserként. Jelentősebb projektek többek között: SZEAK Szegedi Adatközpont, amely az algyői gáztároló irányítását végezte, az ÁFOR terméktávvezeték irányító rendszere, a Tiszai Kőolajfinomító adatgyűjtő és irányító rendszere, a SZIKTI-vel (Szilikátipari Kutató Intézet) együttműködésben létrehozott olajfúrások irányítását támogató számítógépes mozgó labor.
  A BME Mérnöktovábbképző Intézetében oktatott és jegyzetek szerzője volt a fenti témákban.

  Az 1980-as évek elejétől a KFKI MSZKI Kisszámítógépes Alkalmazások osztályának tudományos osztályvezetője volt.

  Az 1990-es szervezeti átalakulás után a KFKI Számítástechnikai Zrt. (közismert nevén: KFKI Számítástechnikai Csoport) magáncég egyik tulajdonos alapítója, 2006-ig – a társaság eladásáig – annak igazgatósági tagja, ezen belül 2002-ig ügyvezető igazgatója volt. Jó üzleti érzékkel és hasonló képességű kutatótársaival együtt egy évtized alatt építette fel az egyik legnagyobb, hazai tulajdonú IT-cégcsoportot. A cégcsoport egy sor olyan céget fogott össze, amelyek vezető pozíciót töltöttek be a hazai informatikai fejlesztésben, kereskedelemben és rendszerintegrációban.

  Kitüntetései: Intézeti Díj I. fokozata (KFKI, 1972); Kiváló Feltaláló Arany fokozata (MTA, 1974); Jánossy-díj (KFKI, 1985); Munka Érdemrend ezüst fokozata (Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa, 1987).

  És ami még fontos
  • 2010 körül teljesen nyugalomba vonult, hogy családjának élhessen, három gyermekével, öt unokájával foglalkozhasson és utazhasson.
  • Hobbija a természetjárás: túrázás, kerékpározás és evezés.

  Létrehozva: 2020.02.27. 19:15
  Utolsó módosítás: 2024.05.17. 15:13