Szilágyi János

Születési dátum:
1948.
Születési hely:
n.a.
Halálozási dátum:
1999.
Végzettség, szakképesítés:
 • földmérő-mérnök - Agrártudományi Egyetem Tanárképző Intézet - 1974.

 • A magyar térkép-digitalizálás és térinformatika vezető alakja, a szakma egyik hazai megalapítója, egyben jelentős üzletember volt.

  Fiatalemberként a Kartográfiai Vállalatnál a Közmű Osztályon dolgozott.
  Életében jelentős fordulatot hozott egy líbiai kiküldetés (1982 – 1984, LAMKÉV Út- és Vasútépítő Vállalat). Geodétaként ott szerzett jövedelméből indította 1987-ban vállalkozását, a Geometria Kisszövetkezetet (később Geometria Térinformatikai Rendszerház Kft.). A cégnek nemcsak alapítója, de fő tulajdonosa és haláláig vezetője volt. A Geometria az általa felépített koncepciók mentén a térkép-digitalizáláson és a térképi adatbázisok felépítésén túlmenően széles körben foglalkozott közmű-informatikával (közművek műszaki informatikai rendszereinek létrehozásával): számos hazai közmű-vállalatnak lett együttműködő partnere, beszállítója. Jelentős tevékenységet végzett külföldi megrendelésekre is, külföldön leányvállalatot is alapított.

  Létrehozta a Hungis a Magyarországi Térinformatikáért Alapítványt; meghatározó szerepe volt a Térinformatika szaklap létrejöttében és – támogatása következtében – fennmaradásában.

  És ami még fontos
  • Nagyon szerette a lovakat és a lovaglást. Volt két saját lova is.

  Létrehozva: 2016.07.02. 20:59
  Utolsó módosítás: 2024.03.24. 22:34