Szigeti Ágnes

Születési dátum:
1946.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1970.
 • matematikus - ELTE - 1976.

 • Kezdő mérnökként részt vett az ORION gyár számítóközpontjának létrehozásában, majd 7 évig a TPA 1001 gépen gyártást-segítő, lyukszalag-vezérelt programcsomagok kifejlesztésében vett részt.

  1977-től a Pénzügyminisztérium Számítóközpontjában (PM SZK) csoportvezetőként irányította a szoftverfejlesztési munkákat. Létrehozta az OS-COS hibrid operációs rendszert TPA 1001 gépre az egyébként zárt COS-en belüli fejlesztések lehetővé tételéért, (pl. mágnesszalagos egységek illesztése rendszermentések céljából).

  Az MTA Központi Fizikai Kutatóintézetben (FKI) 1980 és 1990 között eltöltött 10 év alatt részt vehetett a TPA 11 gép ügyviteli segédszoftvereinek fejlesztésében: először a DIBOL nyelv RSX operációs rendszerbe illesztésében, majd a tranzakció és adatbáziskezelő TRACCS-11 rendszer adaptálásában és továbbfejlesztésében. A TRACCS-11 hatalmas üzleti előnyhöz juttatta az KFKI-MSZKI-t: országszerte több mint 40 ezen alapuló rendszer telepítése valósult meg. Mivel ezek nagy rendszerek voltak, a biztonságos működés egyre erősebb igénnyé vált, ekkor került sor a DUAL-TRACCS kifejlesztésére. A két-gépes, egymás munkáját a másik meghibásodása esetén automatikusan, on-line, azonnal átvenni képes rendszer legismertebb alkalmazása a DOMUS Áruház on-line pénztári rendszerének kifejlesztése volt.

  Az 1990-es rendszerváltás után 15 évet a biztosítási szakmában dolgozott. Először az Európa Biztosító, majd a jogutód Groupama Biztosító Informatikai igazgatója, míg az utolsó három évben vezérigazgató helyettese volt. Teljesen integrált, megbízható, könnyen kezelhető, biztonságos rendszert épített ki. Szívügye volt, hogy VAX illetve ALPHA hardvereken VMS operációs rendszer működjön az alkalmazási rendszer alatt.

  Nyugdíjba vonulása után is aktívan vesz részt tanácsadóként, fejlesztőként különböző projektekben.

  A DECUS (Digital Equipment Computer Users’ Society), majd a DECUS Magyarország aktív tagja, néhány évig a szervezet elnöke is volt.


  Létrehozva: 2020.01.29. 18:18
  Utolsó módosítás: 2024.03.24. 22:31