Szépe György

Születési dátum:
1931.
Születési hely:
Nagykörös
Halálozási dátum:
2012.09.12.
Végzettség, szakképesítés:
 • magyar-francia szakos középiskolai tanár - ELTE - 1953.
 • Tudományos fokozat:
  MTA doktora - 2008

  Az egyetem elvégzése után az MTA Nyelvtudományi Intézetében kezdte munkásságát- Fontos szerepe volt abban, hogy 1963-ban megalakult az MTA Számítástechnikai Központjában a Matematikai Nyelvészeti Kutatócsoport, melynek heti szemináriumain az általános nyelvészet legújabb eredményei dolgozták fel a téma hazai kutatói.

  1964-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karán (BTK), Kiefer Ferenccel együtt beindították a Matematikai (későbbi nevén Általános és alkalmazott) nyelvészeti szakot. Ennek keretében Magyarországon először tanultak bölcsészek programozást.

  Ő valósította meg a kereslet és kínálat találkozását, amikor 1966-ban az Országos Műszaki Könyvtár és Dokumentációs Központ (OMKDK) megbízást adott az MTA Számítástechnikai Központjának KWICK indexek készítésére, négyféle szakirodalmi anyagból. Magyarországon először került sor természetes nyelvi (magyar) szövegek számítógépes feldolgozására, szinte ipari jelleggel. A munkát az MTA Számítástechnikai Központ (megbízással) általa vezetett Gépi nyelvészeti Csoportja végezte. A gyakorlati hasznot hozó eredmény segített megerősíteni a kutatócsoport helyzetét, amely ezután Dömölki Bálint és Vargha Dénes elgondolásai alapján, az utóbbiak vezetésével egy-két évig a gépi fordítás terén a világ élvonalába tartozhatott.

  1982-től a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem (JPTE) professzoraként létrehozta a Nyelvtudományi Tanszéket. A pécsi nyelvészeti iskola mellett megalapított egy doktori programot is, melyben szinte haláláig dolgozott. 1982-től a JPTE egyetemi tanára (majd professor emeritusa), 2000-től az ELTE BTK magántanára. 2008-tól az MTA doktora.

  Az MTA Nyelvtudományi Intézet 2014-ben alapította a Szépe György publikációs díjat, azzal a céllal, hogy ily módon is ösztönözze kutatóit minőségi nemzetközi publikációs teljesítményre.


  Létrehozva: 2016.03.22. 18:30
  Utolsó módosítás: 2024.03.25. 16:31