Szentiványi Imre

Születési dátum:
1946.06.03.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1971. (Műszer és szabályozástechnikai szak)

 • Szakmai pályafutását 1966-ban kezdi Hatvany József irányítása alatt az MTA Automatizálási Kutató Intézetben (AKI). Részese az első hazai katódsugárcsöves megjelenítő munkálatainak. Az egyetemet esti képzésben végzi.

  1968-tól a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár (BHG) Minszk-23A számítógép géptermének kialakítását szervezi, majd a műszaki üzemeltetésben vesz részt. Több újítás keretében gépi utasításokkal bővíti a számítógépet, majd Tóth Tamásnéval létrehozzák a multiprogramos környezetet.

  1973-ban az Országos Számítógéptechnikai Vállalat (NOTO-OSZV) egyik alapítója. A hazai Egységes Számítógép Rendszer (ESZR) referencia számítóközpont kialakítását irányítja, majd annak vezetését látja el 1978-ig. Az ESZR program keretében a mágneses háttértárak munkacsoportban vesz részt. Számos hardver eszköz nemzetközi bevizsgálásában (approbációjában) vesz részt, többször a delegáció vezetőjeként.

  1978-tól az ESZR hardver hazai képzésében vesz részt (R35, R45). Mivel az OSZV 1981-től Számítástechnikai Alkalmazási Vállalat (Számalk) lesz – ott folytatja tevékenységét. 1984-ben kubai társszervüknél tanít orosz nyelven. Évekig közös tananyagfejlesztést végez a Robotron oktatóközponttal. Az ESZR program leállása után az IBM-PC-k operációs rendszereinek és alkalmazói programcsomagjainak (szöveg- és kiadványszerkesztők, táblázatkezelők, adatbázis-kezelők) kezelését, programozását tanítja.

  1992-től a CONTROLL Oktató Központban, majd a CONTROLLTrainingben folytatja az oktatást. Az ECDL (European Computer Driving Licence) program oktatója és vizsgáztatója 1997-től.

  2006-os nyugdíjazása óta is folytatja a tanítást, többek közt a Computer School Szakközépiskola és Szakgimnáziumban. 2009 óta az „Ismerkedés a számítógéppel – idősebbeknek” tanfolyamot vezeti a Jókai Klubban.

  És ami még fontos
  • Nős; három gyermekük és öt unokájuk van.
  • Számos szakkönyv lektorálását végezte és végzi a Computer Books, a Kossuth és a Számalk kiadóknál.

  Létrehozva: 2018.05.12. 21:31
  Utolsó módosítás: 2020.01.07. 22:24