Szentiványi Imre

Születési dátum:
1946.06.03.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1971. (Műszer és szabályozástechnikai szak)

 • Szakmai pályafutását 1966-ban kezdte Hatvany József irányítása alatt az MTA Automatizálási Kutató Intézetben (AKI). Részese volt az első hazai katódsugárcsöves megjelenítő munkálatainak. Az egyetemet esti képzésben végezte.

  1968-tól a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár (BHG) Minszk-23A számítógép géptermének kialakítását szervezte, majd a műszaki üzemeltetésben vett részt. Több újítás keretében gépi utasításokkal bővítette a számítógépet, majd Tóth Tamásnéval létrehozták a multiprogramozási környezetet.

  1973-ban az Országos Számítógéptechnikai Vállalat (NOTO-OSZV) egyik alapítója volt. A hazai Egységes Számítógép Rendszer (ESZR) referencia számítóközpont kialakítását irányította, majd annak vezetését látta el 1978-ig. Az ESZR program keretében a mágneses háttértárak munkacsoportban vett részt. Számos hardver eszköz nemzetközi bevizsgálásában (approbációjában) vett részt, többször a delegáció vezetőjeként.

  1978-tól az ESZR hardver hazai képzésében vett részt (R35, R45). Mivel az OSZV utódja 1981-től Számítástechnikai Alkalmazási Vállalat (Számalk), ott folytatta tevékenységét. 1984-ben kubai társszervüknél tanított orosz nyelven. Évekig közös tananyagfejlesztést végzett a Robotron oktatóközponttal. Az ESZR program leállása után az IBM-PC-k operációs rendszereinek és alkalmazói programcsomagjainak (szöveg- és kiadványszerkesztők, táblázatkezelők, adatbázis-kezelők) kezelését, programozását tanította.

  1992-től a CONTROLL Oktató Központban, majd a CONTROLL Training Továbbképző Központban folytatta az oktatást. Az ECDL (European Computer Driving Licence) program oktatója és vizsgáztatója volt 1997-től.

  2006-os nyugdíjazása óta is folytatja a tanítást, többek közt a Computer School Szakközépiskola és Szakgimnáziumban. 2009 óta az, „Ismerkedés a számítógéppel – idősebbeknek” tanfolyamot vezeti a Jókai Klubban.

  És ami még fontos
  • Nős; három gyermeke és öt unokája van. (2018-as közlés.)
  • Számos szakkönyv lektorálását végezte és végzi a Computer Books, a Kossuth és a Számalk kiadóknál.

  Létrehozva: 2018.05.12. 21:31
  Utolsó módosítás: 2024.03.24. 19:43