Szenes Katalin

Születési dátum:
1950.07.13.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - ELTE - 1973.
 • Tudományos fokozat:
  PhD - ÓE - 2014.

  Pályáját 1973-ban az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI) rendszermérnökként kezdte; a Richter Gedeon gyógyszergyárban, majd a Magyar Távközlési Vállalatnál (MATÁV) rendszerszervezőként folytatta. Ez után az LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (ATSZ) software igazgatóhelyettese volt. 1998-2001 között független auditorként dolgozott.

  2002-2005 között az Erste Bank Hungary Rt. Informatikai biztonsági osztályát vezette, ahol kialakították a teljes informatikai biztonsági szabályzati rendszeren kívül a bank biztonságos hálózati topológiáját is. 2006-tól független szakértő volt.

  2007-2009 között a CIB Bank Zrt. szenior informatikai biztonsági szakértőjeként az alkalmazások, az internet bank, a projektek és a leányvállalatok informatikai biztonságáért volt felelős. 2009-től független biztonsági / IT biztonsági szakértő és auditor.

  Eközben az Óbudai Egyetemen (ÓE), a korábbi Budapesti Műszaki Főiskolán (BMF) és ennek egyik jogelődjénél 1998-ban fölépítette – Magyarországon elsők között – a Bevezetés az informatikai ellenőrzésbe c. tantárgyat, 2002-ben pedig az Informatikai biztonság c. tárgyat, majd 2006-ban az ÓE-n megalapult az Informatikai biztonsági szakirány.
  1998-tól tanította az akkor még egyetlen magyarországi információs rendszerbiztonsági auditor Certified Information System Auditor (CISA) Review Course-on az informatikai vagyon logikai és fizikai védelmét, valamint az üzletmenet folytonosság tervezést.

  Az Information Systems Audit and Control Association (ISACA) Quality Assurance Team tagjaként 1998-től vesz részt az USA-ban megjelenő CISA Review Technical Information Manual évenkénti felújításában; ebből készülnek a CISA vizsgára a jelöltek az egész világon. 2010-2011-ben az ISACA COBIT módszertana 5-ös verziója fejlesztésében, majd 2018-ban a COBIT 5 felújításában Expert Reviewer volt.

  Közreműködött az elektronikus aláírási, majd az elektronikus kereskedelmi törvények előkészítésében. 2003-tól a cím kivezetéséig a Hírközlési Felügyelet (jelenleg Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság) elektronikus aláírás szolgáltatás szakértője volt. POSIX (Portable Operating System Interface for Unix) Pioneer-ként részt vett az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Techical Committee on Operating Systems-ben.

  Egyetemi doktori disszertációját az ELTE-n 1977-ban védte meg. PhD fokozatát az ÓE-n „Supporting Enterprise Governance on IT Security Bases” c. dolgozatával szerezte meg 2014-ben.

  1998 és 2009 között CISA, CISM, CGEIT és CISSP nemzetközi képesítéseket szerzett az amerikai ISACA-nál (Information Systems Audit and Control Association), illetve az ISC2-nél (International Information Systems Security Certification Consortium) –  lásd alább. Informatikai és fizikai biztonsági, audit-, üzletmenet folytonossági, rendszer-bevezetési, Business Project Reengineering (BPR) projektekben, informatikai biztonsági architektúrák tervezésében vett részt.

  Számos konferencia előadása, cikke van. A Verlag Dashöfer Informatikai biztonsági kézikönyvét 2006. június óta szerkeszti; a legújabb technológiákkal, ill. a szabályozásokkal kapcsolatos informatikai biztonsági problémákról maga is ír fejezeteket.

  Az European Organization for Quality MNB Informatikai Szakbizottság elnöke. Alapító elnöke a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) Számítástechnikai Szakosztályának, az (ISC)2 Hungary Chapter-nek. Alapító vezetője volt a Magyar Bankszövetség Informatikai biztonsági Munkacsoportjának.

  Kitüntetései: Puskás Tivadar-díj (Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, HTE, 1994, 2002); jubileumi emlékérem, valamint több arany- és ezüstjelvény (HTE); a Közoktatás Minőségéért Díj (oktatási és kulturális miniszter, 2003); EUQ Tiszteletbeli Tag (European Organization for Quality Magyar Nemzeti Bizottság Informatikai Szakbizottsága, 2011); Senior Professional Award (ISC2 nonprofit kiberbiztonsági világszervezet, 2021).

  És ami még fontos

  Nemzetközi képesítései:

  • CISA, Certified Information Systems Auditor (ISACA, 1998)
  • CISM, Certified Information Security Manager (ISACA, 2003)
  • CGEIT, Certified in Governance Enterprise IT (ISACA, 2009)
  • CISSP, Certified Information Systems Security Professional (ISC2, 2010)

  Létrehozva: 2018.07.16. 20:39
  Utolsó módosítás: 2023.12.02. 15:13