Székely Iván

Születési dátum:
1950.02.14.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • zeneelmélet tanár - Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - 1972. (Zeneszerzés szak)
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1999 – Szociológiai tudomány

  Szakmai érdeklődése az 1980-as évek elején fordul a nyilvánosság és titkosság témakörei felé; szellemi szabadfoglalkozásúként tanulmányokat ír, kutatásokban vesz részt.

  A Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) 1991–2007 között közreműködött a Természet- és Társadalomtudományi Kar (TTtK) Társadalmi Informatika Osztály, majd jogutódja, a Gazdaság- ás Társadalomtudományi Kar (GTK) Információ- és Tudásmenedzsment Tanszék létrehozásában és munkájában. 1995-ben információmenedzsment szaktudományban megszerezte egyetemi doktori címét, majd 1999-ben az MTA kandidátusa lett. Oktatói tevékenysége mellett az Adatvédelmi Biztos hivatalának alapító főmunkatársa 1995 és 1998 között.

  1998 decemberétől a Közép-európai Egyetem (CEU) Nyílt Társadalom Archívumának főtanácsadója, majd kutatóprofesszora, emellett 2007-től a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Elektronikai Technológia Tanszékének docense, a Gazdaságinformatikus mesterképzés egyik kidolgozója.
  Különböző időszakokban az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), valamint a Miskolci Egyetem (ME) új kurzusainak kidolgozója, óraadó tanára.

  Nemzetközi kutatócsoportok és projektek résztvevője a magánélet és identitásmenedzsment, az információszabadság, az adatvédelmi tudatosság, az új és jövőbeli technológiák alkalmazásának etikai kérdései, a megfigyelő társadalmak működése, a megfigyelés és a reziliencia (a rugalmas ellenállóképesség) elméleti és gyakorlati aspektusainak témaköreiben. A Computers, Privacy and Data Protection (CPDP) konferenciasorozat tudományos bizottságának tagja.

  Kutatási területei: adatvédelem és információszabadság, emlékezés és felejtés, megfigyelés, privátszférát erősítő technológiák, reziliencia, identitás, archivisztika.
  Mintegy 80 nagyobb, kutatási és szakértői munkával kapcsolatos tanulmányt írt, valamint több mint 100 jelentősebb publikációt, köztük monográfiákat. Szakmai konferenciák rendszeres előadója; mintegy 200 szakmai rendezvényen tartott előadást, köztük 100 nemzetközi konferencián és szemináriumon.

  Társszerzője a Nemzeti Információs Stratégiának (1995), a Társadalom és infokommunikáció c. kormányzati stratégiai téziseknek (1999–2000). Résztvevője a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) Információs Társadalom Technológiai Távlatai c. projektjének (2005), alapító tagja az Információs Társadalom c. folyóirat szerkesztő bizottságának (2001–).
  Magyarország és a régió első adatérzékenységi vizsgálatát vezette 1989-1990-ben. Az adatvédelmi átvilágítás magyarországi meghonosítója, a belső adatvédelmi felelős képzés elindítója.

  2004-ben a civil szervezetektől Pozitív e-Privacy díjat kapott a magyar adatvédelmi kultúra megteremtésében játszott kiemelkedő szerepéért.

  És ami még fontos
  • Társadalmi informatikus, aki az „informatika” fogalom angolszász (műszaki, számítástudományi fókuszú) megközelítésével szemben a frankofon (a humán oldalt a rendszer részének tekintő) megközelítését követi.
  • Magát technorealistának tartja: az informatika társadalmi hatásainak megítélésében egyaránt elhatárolódik a kritikátlan optimizmustól és a kritikátlan pesszimizmustól.

  Létrehozva: 2020.06.04. 16:25
  Utolsó módosítás: 2020.10.31. 16:20