Székely-Doby Sándor

Születési dátum:
1928.
Születési hely:
Kolozsvár
Halálozási dátum:
2020.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1951.
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1965

  Pályakezdőként a Standard Villamossági Rt. (BHG) tervezőjeként a Magyar Posta bérház központi tervezésében is részt vett. 1954-ben önműködő számológépekről megjelent cikkében megindokolta, hogy bár az elektronikus berendezéseké a jövő, hazánkban először elektromechanikus számológépeket kellene építeni. – 1956-os hozzáállása miatt azonban a BHG-ből elbocsátották.
  Állástalanként (fél éven át) közreműködött a BME elektromechanikus számológépének tervezésében; a gépnek később Kozma László a MESZ I nevet adta. Kalmár László meghívására a számológép építéséről 1957-ben Szegeden előadást is tartott, l. alább (ez az első előadás volt a MESZ I tervezéséről, amely pótolhatatlan részleteket tartalmaz).

  Az ötvenes évek közepén Egerváry Jenő aspiránsa volt vasútbiztosítási rendszerekkel kapcsolatos témában. – Közben sokat segített Kalmár Lászlónak a másik hazai fejlesztésű elektromechanikus számológép, a szegedi logikai gép tervezésben.
  1960-ban részt vett az első országos távlati kibernetikai kutatási terv „A kibernetika fejlesztése és felhasználása” c. tervtanulmány előkészítő bizottságának munkájában.
  1965-ben megvédte „Korszerű vasúti informatika kapcsolástechnikája” c. kandidátusi dolgozatát, az elsők között ezen a szakterületen. – Később a BME-n a PhD fokozatot is megszerezte.

  1968-tól az Út-Vasút Tervező Vállalat (UVATERV) műszaki-gazdasági szakértője volt. Új profilként létrehozta annak Vasúti Távközlő- és Biztosítóberendezési osztályát és többek között irányítása mellett készült el az 500 km hosszú észak-afrikai vasútvonal távközlő- és biztosítóberendezésének tervdokumentációja.

  1960-as évektől másfél évtizeden át oktatott óraadóként a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Gépész-, majd Villamoskari Matematika Tanszékén. Rendszeresen tartott műszaki és matematikai témájú előadásokat tudományos egyesületekben, konferenciákon és a Mérnöktovábbképző Intézetben. A BME címzetes egyetemi docensi címmel ismerte el tevékenységét.

  1979-től Győrben az akkori Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola (KTMF) Automatika fakultásának tanszékvezető főiskolai tanára volt. Nagy energiát fektetett az oktatás korszerűsítésébe. Ő tervezte a vasútüzemi laboratóriumot; a modell-vasútrendszer irányító berendezését is, ami hosszú éveken keresztül a vasútüzemi hallgatók oktatását szolgálta. – Számos cikke, tanulmánya és jegyzete jelent meg.
  Tanszékvezetői megbízásának lejárta után még hosszú évekig, 1993-ig részt vett a Tanszék oktatási munkájában, ahol (szűkebb szakterületén túl) a számítógépes tervezési módszerek oktatásában is úttörő munkát végzett. A győri főiskola egyetemmé válása (Széchenyi István Egyetem, SZE) után is tartott órákat; új tantárgyak oktatására is vállalkozott.

  A Magyar Egyetemi és Főiskolai Tanárok Egyesületének elnökségi tagja volt.
  Oktatói munkáját Széchenyi emlékplakettel, 1994-ben pedig Apáczai Csere János-díjjal ismerték el. A BME 2016-ban vasdiplomában részesítette.

  És ami még fontos
  • Család: 1 fiú és 3 unoka.
  • A Műegyetemmel párhuzamosan a Zeneakadémián zenei tanulmányokat is folytatott. Kiválóan zongorázott; a győri Főiskolán gyakran tartott zongoraesteket. Zeneszerzést is tanult; idősebb korában időnként komponált.
  • Sokoldalú művelt, jó humorú személyiség volt. Nem fogyott ki sosem az anekdotákból, viccekből, érdekes történetekből, amik mindig az adott helyzethez igazodtak. Örömmel osztotta meg kollégáival hobbijait is. Hallgatóival a tanórán kívül is szoros kapcsolatot tartott; aktívan részt vett a hallgatói rendezvényeken.
  • Magas szintű francia és német szakmai nyelvtudása révén Győrben a külföldi partnerintézményektől érkező vendégekkel szoros kapcsolatot tudott kialakítani.
  • Nyugdíjas éveiben is igyekezett mindig új szellemi elfoglaltságokat találni: előadásokat tartott a számítógéppel támogatott családfa-kutatásról, bridzs-program fejlesztéséről, kottaíró programjáról (ismerve az ezeken a területeken rendelkezésre álló kész programokat is).

  Létrehozva: 2021.03.24. 18:10
  Utolsó módosítás: 2024.05.17. 19:53