Szeberényi Imre

Születési dátum:
1959.01.01.
Születési hely:
Kiskunhalas
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1983.
 • Tudományos fokozat:
  PhD - 2003 - BME

  Egyetemi tanulmányai alatt szoros szakmai kapcsolatot alakított ki a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Villamosmérnöki Kar (VIK) Számítástechnikai Csoportjával (VSZCS). A csoport munkatársai – többek között Csík Gáspár és Kőrösi István – meghatározó szerepet töltöttek be szakmai érdeklődésének kialakulásában. A programozás alapjait Kőrösi Istvántól tanulta, akivel 1981-ben elsőként telepített UNIX operációs rendszert a Kar SZM-4, majd TPA 11-440 típusú számítógépén.

  1983-tól a VSZCS munkatársaként részt vett a programozás alaptárgyak oktatásában, az ehhez kapcsolódó oktatási infrastruktúra kialakításában (UNIX bázisú labor a programozás oktatáshoz), majd fejlesztésében. 1985-től a Folyamatszabályozási (FSZ – később Irányítástechnika és Informatika) Tanszék oktatója lett, ahol az oktatást segítő IT infrastruktúra fejlesztése mellett részt vett az informatika oktatás folyamatos fejlesztésében, tananyagok kidolgozásában. Egyike volt az 1986-ban induló informatika szak tantárgytematikája kidolgozóinak. Meghatározó szerepet vállalt a programozás oktatás folyamatos korszerűsítésében, valamint a UNIX kultúra elterjesztésében.

  Kutatás-fejlesztési (K+F) témái a mikroprocesszorok alkalmazásához, később az elosztott rendszerekhez, grid és felhő, valamint a nagy számítási kapacitású rendszerekhez (HPC: High-performance Computing) kapcsolódnak. Több hazai és nemzetközi kutatásfejlesztési projekt vezetője, illetve résztvevője volt. Részt vett a BME első e-mail rendszerének (1989) kialakításában, első webszerverének üzemeltetésében (1993), a Budapest-Hegyeshalom vasútvonal KÖFE/FET szoftver rendszerének tervezésében és megvalósításában (1995-98). A BME első szuperszámítógépének megálmodója, mely egy TÁMOP-projekt (2011-13) keretében vezetésével valósult meg.

  2014-ben népes hallgatói csapat segítségével létrehozta a CIRCLE nevű felhőmenedzser rendszert, ami kezdetben a tanszék, későbbiekben a kar oktatási felhőjének alapjává vált.

  1998-tól kutatásfejlesztési feladatainak egy részét az akkor megalakuló BME Informatikai Központ (később Közigazgatási Informatikai Központ) munkatársaként, majd igazgatóhelyettesként végezte. Több olyan kiemelt EU-s és hazai projekt résztvevője, illetve alprojekt vezetője volt, mint a CERN által vezetett, a grid technológiát az E-tudomány számára alkalmassá tevő EGEE (2002-2010), valamint a Kormányzati Felhő és a Kormányzati Adatközpont.

  2004-től az e-Infrastructure Reflection Group európai szervezet egyik magyarországi képviselője.

  Kitüntetése: Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett (oktatási miniszter, 2002).

  És ami még fontos
  • Nős; egy lánya és egy unokája van. (2020-as közlés.)

  Létrehozva: 2020.08.06. 09:58
  Utolsó módosítás: 2024.04.14. 19:50