Szalayné Tahy Zsuzsanna

Születési dátum:
1964.03.31.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • matematika-fizika szakos középiskolai tanár - ELTE - 1987.
 • számítástechnika szakos tanár - ELTE - 1995.

 • 1987–2002 között matematika-fizika, majd informatikatanár az Ady Endre Gimnáziumban.

  A „Számítógépes iskola a nyílt társadalomért” projekt támogatásával úttörő szerepe van az információs és kommunikációs technológia (ICT) oktatási felhasználásában. Például a Sulinetben 2004-ben kiosztott „digitális zsúrkocsi” prototípusát már 8 évvel korábban létrehozza, melyet iskolájában a kollégák is használtak. A Sulinet portál tananyagának fejlesztője, tanártovábbképzésben oktató, informatikai szakértő a Soros Alapítvány Project Access – Access Projekt, amerikai-magyar, siketek oktatásának informatikai támogatására irányuló projektben.

  Lényegében folyamatosan részt vesz az aktuális tantervi és informatikaoktatási fejlesztésekben. Részt vesz az érettségi követelmények kidolgozásában, érettségi feladatok készítésében, továbbképzési akkreditációban, informatikatanár képzésben és továbbképzésben.

  2002-től informatikatanár a Szent István Gimnáziumban. Az informatikához kapcsolódó tehetséggondozás egyik legsikeresebb tanára, diákok kutatási és innovációs tevékenységének a mentora. A projektalapú oktatás részeként Thinkquest versenyeken, E-Twinning projektekben, majd 2008-tól az Asia-Europe ClassroomNET projektekben vesz részt.

  2013-től az ELTE IK Informatika Doktori Iskola keretén belül az informatika (programozás) oktatásának a módszertanával foglalkozik. Témája a közoktatás, programtervező és mérnökinformatikus képzéseken az informatika, illetve a programozás oktatásának módszertani kutatása.

  Díjak: Tarján-emlékérem (NJSZT, 2004); többszörös Pro Progresszió tanári díj; Graphisoft-díj (2010); Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért Díj (2013). Elismerések az International Olympiad in Informatics (IOI), Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV), és egyéb versenyekre felkészítő munkáért.

  És ami még fontos
  • József Attila szavait idézve: „… Én egész népemet fogom / Nem (csak) középiskolás fokon / (informatikára, gondolkodásra) / taní- / tani.”

  Létrehozva: 2018.04.21. 17:29
  Utolsó módosítás: 2020.03.12. 16:53