Szalayné Tahy Zsuzsanna

Születési dátum:
1964.03.31.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • matematika-fizika szakos középiskolai tanár - ELTE - 1987.
 • számítástechnika szakos tanár - ELTE - 1995.

 • 1987–2002 között matematika-fizika, majd informatikatanár volt az Ady Endre Gimnáziumban.

  A „Számítógépes iskola a nyílt társadalomért” projekt támogatásával úttörő szerepe van az információs és kommunikációs technológia (ICT) oktatási felhasználásában. Például a Sulinetben 2004-ben kiosztott „digitális zsúrkocsi” prototípusát már 8 évvel korábban létrehozta, melyet iskolájában a kollégák is használtak. A Sulinet portál tananyagának fejlesztője, tanártovábbképzésben oktató, informatikai szakértő a Soros Alapítvány Project Access – Access Projekt, amerikai-magyar, siketek oktatásának informatikai támogatására irányuló – projektben.

  Lényegében folyamatosan részt vesz az aktuális tantervi és informatikaoktatási fejlesztésekben. Részt vesz az érettségi követelmények kidolgozásában, érettségi feladatok készítésében, továbbképzési akkreditációban, informatikatanár képzésben és továbbképzésben.

  2002-től informatikatanár a Szent István Gimnáziumban. Az informatikához kapcsolódó tehetséggondozás egyik legsikeresebb tanára, diákok kutatási és innovációs tevékenységének a mentora. A projektalapú oktatás részeként Thinkquest versenyeken, E-Twinning projektekben, majd 2008-tól az Asia-Europe ClassroomNET projektekben vesz részt.

  2013-től az ELTE IK Informatika Doktori Iskola keretén belül az informatika (programozás) oktatásának a módszertanával foglalkozik. Témája a közoktatás, programtervező és mérnökinformatikus képzéseken az informatika, illetve a programozás oktatásának módszertani kutatása.

  Kitüntetései: Tarján-emlékérem (NJSZT, 2004); többszörös Pro Progresszió Tanári Díj; Graphisoft-díj (Graphisoft Alapítvány, 2010); Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért Díj (2013). Továbbá különböző elismerések az International Olympiad in Informatics (IOI), Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) és egyéb versenyekre felkészítő munkáért.

  És ami még fontos
  • József Attila szavait idézve: „… Én egész népemet fogom / Nem (csak) középiskolás fokon / (informatikára, gondolkodásra) / taní- / tani.”

  Létrehozva: 2018.04.21. 17:29
  Utolsó módosítás: 2024.04.14. 20:47