Szalay Imre

Születési dátum:
1955.08.11.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • programtervező matematikus - JATE - 1979.

 • 1979-1990 között a Számítógép-alkalmazási Kutató Intézetben (Számki), majd a Számítástechnikai Alkalmazási Vállalatnál (Számalk) szoftverfejlesztéssel, a hazai gyártású gépek szoftver ellátásával foglalkozott. Így a Videoton gépek (R10, R11 bimod, VTnet), mikro/miniszámítógépek (Multicenter, IBM PC kompatibilis hazai gépek), valamint a TPA alkalmazási szoftverjeinek adaptálását, fejlesztését végezte – a COCOM (Coordinating Committee for Multilateral Export Controls) korlátozások körülményei között.

  1990-től a Digital Equipment Corporation (DEC, Digital) magyar leányvállalata alapcsapatának tagjaként a „Digital kompatibilis” szoftverek eredetire való átvezetésének irányítója, a szolgáltatási üzletág megalapozója volt. 1995-től a Digital Magyarország igazgatója; a tanácsadásért, a rendszerintegrációért, a komplex megoldások megvalósításáért felelős vezetője. Ezt a feladatkört a Compaq Computer Corporationnal (Compaq) való, 1998-as egyesülés után is folytatta. 2002-től, a Hewlett-Packard (HP) és a Compaq egyesülése után a HP Magyarország vezérigazgató helyetteseként – ezekre a feladatokra továbbra is fókuszálva – felelős volt a szerviz és outsourcing szolgáltatásokért is. Számos sikeres nagy projekt valósult meg felügyeletével.
  Néhány e projektek közül: ez első hazai komplex, vállalati folyamatok megújítását is megvalósító vállalatirányítási rendszerek (SAP) bevezetése (Richter Gedeon Gyár, Budapest Vízművek, FŐGÁZ, EGIS), a Magyar Távközlési Rt. (MATÁV) kapcsolthálózat-üzemeltető és -vezérlő országos rendszere (SNOMS), Földalapú Támogatások Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszere (IIER), Shengeni Információs Rendszer (SIS), Artisjus Szerzői Információs Rendszere (SZIR), Közháló.

  2008-tól a Vodafone Magyarország Zrt. projektiroda vezetője és a Zrt. operációs igazgatója volt. Alapvető feladata a legjobb projekt jóváhagyási és üzleti folytonossági folyamatok kialakítása, működtetése, hatékonyságjavítási (Lean Sigma, CRM) projektek irányítása.

  Felismerve a projektek megvalósításában a módszertan és az ismételhető vezetői eszközrendszer fontosságát, 1996-tól projektmenedzsment konferenciák, egyéb események szervezője, majd 2003-ban alapítója és 15 évig elnöke a Project Management Institute (PMI) budapesti Magyar Tagozatának. Az Art of Projects nemzetközi projektmenedzsment konferencia kitalálója és szervezője. – Emellett az NJSZT-DECUS konferenciák szervezője, valamint résztvevője az NJSZT Kongresszusok szervezésének.
  Aktívan részt vesz a hazai projektmenedzsment élet fejlesztésében is: a Magyar Projekt Management Szövetségben (PMSZ) és a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) Projektmanagement Szakosztályában elnökségi tag. 2019-től az NJSZT ügyvezető igazgatója.

  Kitüntetései: Puskás Tivadar-díj (HTE, 2019); Eric Jenett Projektmenedzsment Kiválóság Díj (PMI, 2021).

  És ami még fontos
  • A PMP (Project Management Professional) PMI-minősítés birtokosa; 2003-tól folyamatosan megújítva.
  • A PMI „A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide)” könyvek magyar nyelvű kiadásainak szervezője

  Létrehozva: 2019.10.09. 20:09
  Utolsó módosítás: 2024.05.17. 20:37