Szabó Péter Gábor

Születési dátum:
1974.08.12.
Születési hely:
Baja
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - JATE - 1997.
 • Tudományos fokozat:
  PhD - 2006 - Szegedi Tudományegyetem - Matematika- és számítástudományok

  Az egyetem elvégzése után a József Attila Tudományegyetem (JATE) Kalmár László Informatikai Intézetének doktori iskolájában folytatta tanulmányait; témavezetője Csendes Tibor volt. Két félévet Spanyolországban is tanult, valamint dolgozott a Cygron Kft. kutatócsoportjában.

  1997 óta tanít a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Egybevágó körök pakolásai négyzetben – korlátok, ismétlődő minták és minimálpolinomok című doktori dolgozatát 2006-ban védte meg Szegeden. Jelenleg az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén adjunktus, ahol főleg a Nemlineáris programozás, Információs társadalom alapismeretek, Közelítő és szimbolikus számítások, valamint az Operációkutatás tárgyakat oktatja.

  Kutatási témái a magyarországi matematika és informatika története, a nemlineáris programozás, a körpakolások és fedések témaköre. Magyar matematikusok és informatikusok hagyatékát kutatja itthon és külföldön. 2019-ig százötven munkája jelent meg és száz előadást tartott különböző konferenciákon, hazai és külföldi rendezvényeken.

  Tagja a Magyar Operációkutatási Társaságnak, az MTA Matematikai Tudományok Osztálya Operációkutatási Bizottság köztestületének, az MTA Szegedi Területi Bizottságának, az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztály Tudomány- és Technikatörténeti Osztályközi Állandó Bizottságának, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) Fizikai, Informatikai és Matematikai Szakbizottságának és az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány (ITMA) kuratóriumának. Jelenleg az MTA SZAB Informatikai Munkabizottságának elnöke.

  Kitüntetései: Best Talk of Section Award (Conference of PhD Students in Computer Science, Szeged, 2000); Farkas Gyula-díj (Bolyai János Matematikai Társulat, 2006); Crystal Prize “The best paper” (CompSysTech’09 Conference, Rusze, Bulgária, 2009); Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett (oktatási és kulturális miniszter, 2010); Bolyai János medál (Széchenyi Kinga emlékérme) (Bolyai János Emlékkonferencia, Budapest-Marosvásárhely, 2010); Neumann-díj (NJSZT, 2021).

  És ami még fontos
  • Nagyon szereti a könyveket.

  Létrehozva: 2019.09.14. 21:13
  Utolsó módosítás: 2024.04.15. 22:17