Svéd János

Születési dátum:
1948.10.18.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1971. (Híradástechnika szak)

 • Az egyetem elvégzését követően a Távközlési Kutató Intézetbe (TKI), a Rét András vezette osztályra került. Számítógéphálózatok kutatásával, egy csomóponti számítógép tervezésével és megépítésével foglalkozott.

  1974-től a Telefongyár Számítástechnikai Fejlesztési Főosztályán dolgozott. Részt vett az Egységes Számítógép Rendszer (ESZR) 7. Szakértői (Távadatfeldolgozási) Szekciójának munkájában, így a Binary Synchronous Communication (BSC) adatátviteli szabvány kidolgozásában. Ő volt a felelőse a Telefongyárban a tervezett intelligens terminál licenc vásárlásnak a világ akkor második legnagyobb hardver gyártójától, a Burroughs-tól.
  Többször tartott előadást a BME Továbbképző Intézetében.

  1982-től munkatársaival vállalkozóként, a Hálózat Távadatfeldolgozó Gmk., majd Kft. tagjaként különböző szoftver és távadatfeldolgozási projektekben vett részt. Ezek közül az egyik legjelentősebb a Videoton Fejlesztési Intézet (VIFI) megbízásából az VT-32 kisszámítógép IBM 3270 terminál emulációjának kidolgozása volt.

  1989-től Rét Andrással a Computer Associates International, Inc. (CA) amerikai szoftvercég magyarországi, csehszlovákiai és szovjetunióbeli disztribúciójának megszervezése és termékeinek értékesítése volt a feladata.

  1995-től kis- és középvállalatok integrált vállalatirányítási (ERP) rendszereinek bevezetésével, értékesítésével foglalkozott; először – a KFKI Számítástechnikai Rt.-ben – az amerikai QAD cég MFG/PRO rendszerével. 2000-től 2014-es nyugdíjazásáig a MultiSoft Számítástechnikai Kft. értékesítési igazgatójaként a Navision (később Microsoft Dynamics NAV) rendszer magyarországi bevezetése, értékesítése volt a feladata. Munkájának eredménye több száz sikeres hazai ERP projekt.

  Lásd még
  • Gugán József, Köves Mihály, Rét András, Svéd János: Távadatfeldolgozó rendszerek. BME Továbbképző Intézete, Budapest, 1978. és 1982.

  • Rét András, Svéd János: Távadatfeldolgozó rendszerek. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1981.

  És ami még fontos
  • Nős; két fia és öt unokája van. (2020-as közlés.)

  Létrehozva: 2020.10.14. 17:16
  Utolsó módosítás: 2024.03.24. 16:22