Stahl János

Születési dátum:
1939.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2008.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - ELTE - 1962.
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1974

  Első munkahelye a Kohó- és Gépipari Minisztérium Ipargazdasági és Üzemszervezési Intézete (KGM ISZSZI), ahol Rabár Ferenc osztályára került Matematikai módszerek vállalati alkalmazásaival foglalkozott. 1965-ben a Központi Statisztikai Hivatal Rabár Ferenc igazgatása alatt létrehozza az Infelort, csatlakozik az új intézethez, amely a magyar számítástechnika egyik bölcsője lett. Az Operációkutatási Osztály munkatársa, később vezetője; az operációkutatással még az egyetemen Prékopa András előadásaiból ismerkedett meg.

  Az Operációkutatási Osztályvezető munkatársaként szinte új iskolát szervez: felkészíti a friss diplomásokat az új feladatokra. Szemináriumainak témái többek között: lineáris programozás, egészértékű programozás, dekompozíciós eljárások, termelésirányítási módszerek. E témakörökben könyveket, a legfrissebb hazai és külföldi eredményeket ismertető cikkeket dolgoznak fel, mondhatnánk amolyan „posztgraduális” képzés formájában.

  Poliéderjátékok megoldásából származtatott dekompozíciós eljárások” című kandidátusi disszertációját 1974-ben védi meg az MTA-n. Később az MTA Operációkutatási Bizottság tagja.

  Az Infelor átszervezésével 1975-ben létrejött a Számki. Az itt indult Állami Népességnyilvántartó Hivatal (ÁNH) projekt keretében kifejlesztett népesség-nyilvántartási rendszer az ország első és egyben legnagyobb, folyamatosan használt államigazgatási on-line adatbázisa lett. – Ez a projekt (egyebek mellett) az adott számítógépes kapacitások korlátai miatt sem volt egyszerű. Stahl János, rá jellemző módon, lelkesen veti bele magát a nem csak matematikai, hanem gyakorlati alkalmazási feladat megtervezésébe, majd a végrehajtás levezénylésébe. Nem kis része volt abban, hogy a feladatot a Számki eredményesen és határidőre megoldotta.

  1982-1992 között a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (MKKE, majd BKE) docense, 1992-93-ig másodállású docense, 1993-ban egyetemi tanára.

  1992 és 1994 között az Állami Biztosításfelügyelet vezető matematikusa. 1994-1997-ig az OTP –Garancia Biztosító tanácsadója, 1997-től a Pénztárfelügyelet vezető matematikusa.

  Élete utolsó évtizedében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél dolgozik. Közel 60 publikációja között több cikke foglakozik a magyar nyugdíjrendszerrel. Eközben a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) professzoraként operációkutatási kurzusokat tart.

  Lásd még

  Létrehozva: 2016.07.02. 20:17
  Utolsó módosítás: 2019.02.15. 18:33