Somosvári Béla

Születési dátum:
1946.06.13.
Születési hely:
Miskolc
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1970.
 • digitális elektronikai szakmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1976.

 • A számítástechnikával diplomamunkája során került kapcsolatba (Többváltozós dinamikus lineáris szabályozási rendszerek analízise és szintézise c. számítógépes programrendszer kidolgozása). Az egyetem elvégzése után a Borsodi Szénbányáknál volt szerkesztő mérnök. – Már 1970 óta tagja az NJSZT-nek.
  1972-ben az Építésgazdasági és Szervezési Intézet (ÉGSZI) miskolci számítóközpontjának létrehozásában tevékenykedett, később a számítóközpont vezetője volt. 1976-ban a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem (NME) Matematikai Intézetéhez ment, a Számítástechnikai Laboratórium munkatársaként hardver üzemeltetéssel és fejlesztéssel foglalkozott. 1980-ban Számítástechnika címmel alapvető számítógép hardver- ismereti tárgyat indított. Később mikroprocesszorok, mikroszámítógépek témakörben a tárgyhoz kapcsolódó mérési gyakorlatokhoz kollégájával együtt építették az eszközöket és a demonstrációs mikroszámítógép modellt.
  1983-ra készült el újabb, I8085 alapú mikroszámítógép fejlesztésük azzal a céllal, hogy alapszinten (gépi kód, gépi ciklusok, belső állapot), lépésenkénti részletességgel szemléltethessék a mikroprocesszorok működését, valamint a belső és a külső perifériás adatáramlásokat is bemutathassák. 1983-ban és 1984-ben, a városi és megyei pedagógus-továbbképző tanfolyamokat, később továbbképzéseket tartott. 1987-től az újonnan létrehozott Egyetemi Számítóközpont munkatársaként Siemens/Bs2000 mainframe beüzemelésével, majd hálózatépítéssel foglakozott.
  Az NME Bölcsészettudományi Karának megalakulása után részt vett a kari számítástechnikai infrastruktúra kialakításában, elkészítette és oktatta a tananyagot. Távoktatási programcsomagot fejlesztett az e-learning használatának oktatására és a nagy létszámú hallgatóság jobb kiszolgálására.

  1986–ban az NME érdekében végzett eredményes munkája elismeréséül rektori dicséretben részesült.

  És ami még fontos
  • Nős; egy leány- és két fiú gyermeke, négy fiú unokája van. (2016-os közlés.)

  Létrehozva: 2016.01.10. 12:17
  Utolsó módosítás: 2024.03.24. 16:02