Somló János

Születési dátum:
1935.05.26.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2023.
Végzettség, szakképesítés:
 • gépészmérnök - Bauman Műszaki Egyetem, Moszkva - 1960.
 • Tudományos fokozat:
  MTA doktora - 1983 – Műszaki tudomány

  Az egyetem elvégzése után a budapesti Pneumatikus és Hidraulikus Készülékek Gyárában kezdett dolgozni kutatómérnökként.

  1963-tól az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI) folytatta munkáját, kezdetben tudományos munkatársként, végül tartósan az Automatizálási főosztály vezetője volt 1986-ig.
  Közben levelező aspiráns volt a Moszkvai Energetikai Egyetemen (MEI; 1964-1967), majd Ford alapítványi ösztöndíjas az Egyesült Államokban (Oakland University, Rochester, Michigan és Purdue University, Lafayette, Indiana, 1968-1969).

  Az irányításelmélet kutatási problémáival foglalkozva kidolgozott egy általános módszert a szakaszonként lineáris rendszerek harmonikus linearizálására. Számos javaslatot dolgozott ki irányítási rendszerek számítógépes tervezési módszereinek megvalósítására. Vezetésével CAD (Computer-aided Design) irányítástechnikai programcsomagot fejlesztettek.
  Az általa vezetett Automatizálási főosztályhoz tartozott külön irodaként az MTA és az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) együttműködésében megvalósított CAD koordinációs tevékenység.

  Ezt követően, 1986-ban egyetemi tanárnak nevezték ki a Budapesti Műszaki Egyetemre (BME). Gyártásautomatizálási, adaptív irányítási és robotikai vonatkozású tárgyakat oktatott a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika tanszéken. 1999 és 2003 között Széchenyi Professzori ösztöndíjban részesült. Az egyetemen létrehozta és 15 évig vezette az orosz nyelvű robotika-oktatást.

  Volt vendégprofesszor Németországban (Karlsruhe) és Finnországban (Oulu). A 2000-es évek első felében évente 3 hónapot az Új Dél-Wales Egyetemen (UNSW) volt vendégprofesszor (Sydney, Ausztrália).

  2010-tól Az Óbuda Egyetemen (ÓE) oktatott egyetemi tanárként, utóbb mint professzor emeritus.

  Kutatási területei: integrált gyártási rendszerek és folyamatok; rendszerszintű optimalizálás; gyártástervezés és folyamatoptimalizálás; robotika; adaptív vezérlő algoritmusok; nyílt architektúrás robotvezérlés; az un. „rugalmas gyártási” rendszerek (FMS).
  Számos publikációja mellett 4 szakmai könyvnek volt társszerzője.

  Tagja volt az MTA Minősítő Bizottságának; az IFAC (International Federation of Automatic Control) magyar tagozatának titkára volt 12 évig; az IFAC Gyártástechnológiai Bizottságának alelnöke volt 10 éven át. A Magyar Mérési és Automatizálási Társaság Elméleti Bizottságának is volt elnöke, valamint a Magyar Robot Egyesületnek alelnöke.

  Kitüntetései: a Magyar Népköztársaság Munka érdemrendje; Doktor Honoris Causa (Moscow State University of Technology, STANKIN); Akadémia Díj (MTA, 2005).


  Létrehozva: 2020.07.05. 19:26
  Utolsó módosítás: 2024.04.16. 14:53