Simonyi Károly (Charles Simonyi)

Születési dátum:
1948.09.10.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • mérnök-matematikus - University of California, Berkeley - 1972. (Statisztika és matematika szakirány)
 • Tudományos fokozat:
  MTA külső tagja - 2004

  A számítástechnikával először középiskolásként került kapcsolatba, amikor lehetősége volt az Ural-2 típusú szovjet számítógép programozásának elsajátítására; már 16 éves korában fordítóprogramokat készített, sőt egyik programját egy állami vállalat meg is vásárolta. 1966-ban leérettségizett, majd Dániába távozott, ahol az első dán számítástechnikai cégnél, az RC Regnecetralen-nél programozóként dolgozott.

  1968-ban az Egyesült Államokba ment; beiratkozott a Kaliforniai Egyetemre (Berkeley), ahol 1972-ben diplomát szerzett mérnök-matematikából, Statisztika és matematika szakirányon. 1977-ben a Stanford Egyetemen (Stanford, Kalifornia) számítástechnikából doktorált; disszertációját nagy tervéről, a nagyméretű szoftver projektek hatékonyságának növelésére szolgáló metaprogramozásról írta.

  1972-ben a Xerox Palo Alto-i kutatóközpontjában (PARC) kapott állást, Alan Kay és Robert Metcalfe mellett. Az 1974-ben Butler Lampsonnal közösen kifejlesztett első, ún. alakhű (WYSIWYG) szövegszerkesztője, a Bravo a Xerox által kifejlesztett Alto nevű személyi számítógépen futott.

  1980-ben Metcalfe javaslatára megkereste Bill Gatest, aki munkát kínált neki a Microsoftnál. 1981-től vezető fejlesztőként csatlakozott a Microsofthoz. 1982-ben megkapta az amerikai állampolgárságot. A Microsoftnál eltöltött két évtized alatt a Microsoft Office csomag részeként az ő vezetésével fejlesztették ki a Word szövegszerkesztőt és az Excel táblázatkezelőt, valamint utóbbi elődjét, a Multiplant is. A fejlesztői munka hatékonyabbá tételére bevezette a programozás (akkor) új objektumorientált módszerét, amelyet – a saját származása után elnevezett – azóta szabványossá vált programozási jelölésrendszer, a „magyar jelölés” (Hungarian Notation) bevezetésével tovább finomított. – Itt alapozta meg milliárdos vagyonát, melyből bőkezűen támogatja a tudományt és a kultúrát.

  2002-ben váratlanul kivált a Microsoftból, és üzlettársával, Gregor Kiczales-szel a Brit Columbiai Egyetem professzorával együtt, Intentional Software Corporation (ISC) néven saját céget alapított. A vállalkozást a programozás egyszerűsítésére a Microsoftnál kifejlesztett nyelv-független szoftverfejlesztési módszer, a szándékorientált programozás (intentional programming) hasznosítására hozta létre. A módszerben a Microsoft annak idején nem látott fantáziát, de áldását adta a cég megalapítására; végül 2017-ben fel is vásárolta az Intentional Software-t, hogy ezzel erősítse programjainak, köztük az Office 365 programcsomag fejlesztését.

  Több nemzetközi hírű intézmény irányító testületének tagja, professzora; a Pécsi Egyetem és a Juliard School of Music tiszteletbeli doktora. Az National Academy of Sciences (USA) tagja, az American Academy of the Arts and Sciences (USA) tagja. 2004-ben az MTA külső tagjává választották.

  11 szabadalom birtokosa.
  A világ ötödik űrturistája (részletesen l. alább).

  Főbb kitüntetései: George Washington-díj (Amerikai Magyar Alapítvány, 2002); Neumann-plakett (NJSZT, 2003); a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje (2007).

  És ami még fontos
  • Nős, két gyermeke van (2019-es közlés).
  • Édesapja, Simonyi Károly Kossuth és Állami Díjas tudós, aki Elméleti villamosságtan – Villamosságtan – Elektronfizika könyvtrilógiájával 4 évtizedre megalapozta és meghatározta a villamosmérnöki tudományokat és oktatást. Mérnökgenerációk legendás hírű tanára volt.
  • Filantróp tevékenysége közismert. 2000-2012 között Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíj létrehozásával segítette a kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar tudósok munkáját. Három professzori pozíciót alapított: az Oxfordi Egyetemen, a Stanford Egyetemen, illetve a princetoni Institute for Advanced Study kutatóintézetben; ez utóbbinak, édesapja emlékére 2005-ben 25 millió dollárt is adományozott. 2004-ben 50 millió dolláros jótékonysági alapot hozott létre a Seattle környéki kulturális, tudományos és oktatási élet fellendítésére. 2017-ben 5 millió dollárral járult hozzá a Washingtoni Egyetem számítástechnikai tanszéke új épületének megépítéséhez.
  • Gyerekkora óta a repülés szerelmese volt. Tapasztalt pilótaként az elsők között jelentkezett a civilek űrutazását lehetővé tevő programra. Kétszer járt a világűrben: először 2007. április 7. és 21. között, másodszor 2009. március 26-ától április 8-áig volt a Nemzetközi Űrállomáson. 2009 áprilisáig ő a második magyar születésű űrhajós, aki egyben az ötödik és hetedik űrturista is. (Az orosz Szojuz űrhajó fedélzetén amerikai színekben indult, de jelvényén ott volt a magyar zászló is.)
  • 2008-ban megkapta a Győr-Moson-Sopron Megyéért Kék Szalag kitüntető címet (Nemeskér).

  Létrehozva: 2019.08.26. 17:00
  Utolsó módosítás: 2024.04.16. 15:53