Sarkadi-Nagy István

Születési dátum:
1948.05.14.
Születési hely:
Debrecen
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1972. (Híradástechnika szak, digitális ágazat)

 • Szakmai pályafutását 1972-ben az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) Mérés- és Számítástechnikai Kutatóintézetében (MSZKI) kezdte. Részt vett az első hazai BASIC fordító program, majd a CÉDRUS interaktív terminálhálózat kifejlesztésében. Legjelentősebb hálózati fejlesztése a Kurcsatov Intézet Tokamak T10 fúziós reaktor 70 számítógépes irányítási rendszerének LOCHNESS hálózata volt. Ő vezette az első magyar Ethernet hálózat megvalósítási projektjét a KFKI területén.

  1985-1991 között a KFKI MSZKI Számítástechnikai Főosztály tudományos főosztályvezetője. A szoftveres főosztály a TPA számítógépek operációs és hálózati rendszereinek fejlesztését, az MSZKI ipari, laboratóriumi és irodai alkalmazások osztályainak, valamint az Atomenergetikai Kutató Intézet (AEKI) Paksi Atomerőművel kapcsolatos fejlesztéseinek támogatását végezte.

  1991-1997 között az alkalmazási területen dolgozó KFKI IBIS Informatikai Kft. ügyvezetőjeként kormányzati, banki és egyéb területeken dolgozó üzletágakat vezetett. (Példák: Budapest Bank Kindle Bankmaster bevezetése, Hungarocamion Rt. Logisztikai rendszerének kifejlesztése.)

  1997-től a KFKI Számítástechnikai Csoport IT infrastruktúra kialakításának felelőse és a csoport belső IT igazgatójaként a közös IT üzemeltetés és hálózati infrastruktúra kialakítását irányítja. EU-s támogatású képzési projektek szervezőjeként először szervez Magyarországon ITIL (Information Technology Infrastructure Library) Foundation tanfolyamokat 1998-ban. Az ITIL alkalmazásának hasznos tapasztalatai nyomán 2003-tól Krauth Péterrel elindítják az ITIL Foundation tanfolyamokat magyar nyelven, az IQSOFT John Bryce Oktatóközpont szervezésében, amit azóta is végeznek.

  2003-ban elkezdi szervezni az IT Service Management Forum (itSMF) hazai tagozatát, amely több mint 30 országban az IT Service Management felhasználói fórumaként segíti a tapasztalatok megosztását. 2005-től az itSMF Magyarország elnökeként 30 konferenciát szervezett, amelyen a hazai alkalmazási tapasztalatokat, a nemzetközi élvonal fejlesztéseit osztják meg az érdeklődőkkel. A hazai informatikusok számára támogatják a magyar nyelvű vizsgalehetőségek fejlesztését.

  Kitüntetései: Intézeti díj II. fokozata (KFKI, 1976); Jánossy-díj (KFKI, 1979 és 1987).


  Létrehozva: 2020.05.12. 20:09
  Utolsó módosítás: 2020.05.12. 20:09