Sánta Lóránt

Születési dátum:
1937.04.01.
Születési hely:
Balassagyarmat
Halálozási dátum:
2016.06.08.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematika tanár és alkalmazott matematikus - SZTE - 1961.
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1972.

 • Fizikus szeretett volna lenni, de 1955-ben (származása miatt, mint sok sorstársát) nem vették fel az ELTE-re. 1 évig a dunaújvárosi postahivatalban dolgozott, majd az 1956-ban felvették a Szegedi Tudományegyetem matematika-fizika szakára. 1959-ben a fizika szakot alkalmazott matematika szakra váltotta, így Kalmár László szegedi iskolájának második évfolyamán végzett. Diplomamunkájának címe: Differenciálegyenletek numerikus megoldása Runge Kutta módszerrel az M-3 számológépre.

  Az M-3 gép mellett töltött 1 év után 9 évig Dunaújvárosban, a Dunai Vasműben (DV) az Elliott 830, IBM 1440 gépeken vaskohászati alkalmazásokat dolgozott ki – pl. a Siemens Martin kemencék optimális kampányhosszának vizsgálata és a meleg-hengermű programozása. 1970-1974 között a Számítástechnikai Koordinációs Intézet (SZKI) Számítógép Laboratóriumában volt tudományos főmunkatárs, a Programtervezési Osztály osztályvezetője. Tevékenyen részt vett szoftver-fejlesztési munkákban, pl.: erdő összes fatömegének kiszámításában, munkahelyi halláskárosodás statisztikai vizsgálatában. 1971-től évekig az operációkutatás c. tárgyat oktatta a Nehézipari Műszaki Egyetem (NME) Dunaújvárosi Főiskolai Kara rendszerszervezőinek. Közben levelező tagozaton villamosmérnöki diplomát szerzett a BME-n.

  1975-től a Nemzetközi Számítástechnikai Oktatási Központ (Számok), a Villamos Berendezés és Készülék Művek (VBKM), a KSH Állami Számítógépes Szolgálat (ÁSZSZ), a HUNGAROCAMION Nemzetközi Autóközlekedési Vállalat, végül az Állami Biztosító (ÁB) Elektronikai és Rendszerfejlesztési Kft. majd ÁB-Aegon számítóközpontjaiban dolgozott, vezető beosztásokban. 1997-es nyugdíjazása után még 10 évig dolgozott az Aegon Magyarország Általános Biztosító Rt. Számítóközpontjában.

  És ami még fontos

  Hobbik:

  • Csónaktúrázás.
  • Zeneszeretet, komolyzenei lemezek gyűjtése.
  • Magyar és székely néprajzi, illetve magyar őstörténeti könyvek, írások gyűjtése.
  • Barkácsolás.
  • Fa- és kabaktök-faragás, népi motívumok és rovásírás felhasználásával. Fő alkotása a fia 50. születésnapjára készített, rézveretes pásztorbot: „egy botra rótt középkori székely kalendárium és egyéb rovásos emlékeink”.

  Létrehozva: 2016.06.16. 17:54
  Utolsó módosítás: 2020.11.13. 22:57