Sándor György

Születési dátum:
1946.03.19.
Születési hely:
Kecskemét
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1969.

 • 1969 szeptemberében lépett be az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) Atomenergia Kutató Intézetének Számítógépes Reaktorirányítási Osztályára. Első munkája a TPA miniszámítógép és a MEDA 80T analóg számítógépre alapozott hibrid számítógéprendszer csatoló egységének hardver tervezése, művezetése és a szoftver elkészítése. Ezzel egy időben (az Interkozmosz űrkutatási program keretében) a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) R-2R létra-hálózatok nagy pontosságú beállításához, illetve végellenőrzéséhez LINC-12 számítógépen assemblerben írt programot. Ezt követte az R-10 alapon készült mérésadatgyűjtő és szabályzó számítógépes rendszerében a beavatkozást vezérlő, 3-féle üzemmódú elektronika tervezése. A csoport ezzel az eszközzel Európában elsőként hajtott végre DDC (Direct Digital Control) üzemmódú atomreaktor-szabályozást.

  Vezetésével történt a Paksi Atomerőmű Vállalat (PAV) reaktorának 1. és 2. blokkjához, a reaktortér tömörségének ellenőrzéséhez szükséges 200 csatornás real-time mérőrendszer tervezése és megépítése – TPA/i CAMAC és RT-BASIC alapokon. A PAV 1. és 2. blokkjához a nukleáris adatgyűjtő alrendszer illesztését végezte a központi adatgyűjtő géphez. A szükséges nagy megbízhatóság érdekében a redundáns rendszerek automatikus átkapcsoló megoldását is kifejlesztette.
  1986-ban Helsinkiben részt vett a PAV atomerőművi oktató szimulátorának kifejlesztésében, az oktatói alrendszer RT Fortran nyelvű programozásában.

  1987-től váltott a személyi számítógépek, a PC-k világára és a kisvállalkozói formára. Az Adatrend, a Next és a Montana kisszövetkezetekben dolgozott, ahol – fő munkája mellett – megkezdte az elavult PC-k és részegységeinek, valamint nagy programrendszerek dokumentációinak gyűjtését.

  1998-tól a Hydro Hungary Kft., majd az Alcatel Hungary Kft. leányvállalatoknál informatikai vezetőként dolgozott. 2007-ben nyugdíjba vonult.

  2009-ben kapcsolódott be az Informatikatörténeti Fórum (iTF) tevékenységébe. PC-s gyűjteményének jelentős részét a Szegedi Informatikai Gyűjteménynek, Kutor Lászlónak és Nagy Károlynak ajándékozta.

  És ami még fontos

  Létrehozva: 2019.01.28. 22:30
  Utolsó módosítás: 2024.03.24. 11:46