Rutkovszky Edéné Bíró Katalin

Születési dátum:
1954.07.02.
Születési hely:
Szolnok
Végzettség, szakképesítés:
 • programozó matematikus - KLTE - 1975.
 • számítástechnika szakos középiskolai tanár - KLTE - 1992.

 • Első munkahelye 1975-1992 között a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem (KLTE) Számolóközpontja volt, ahol programozó matematikusként, majd 1993-tól 1999-ig számítástechnikai munkatársként dolgozott.

  Szakmai munkájában végigkövethető a számítástechnika fejlődési útja. Kezdetben a különböző területeken dolgozó kutatók munkáját segítő programokat írt, elsősorban statisztikai jellegű problémák megoldására (ALGOL, FORTRAN, majd PL/I nyelven). Később bekapcsolódott az egyetem adatfeldolgozási feladatait gépesítő programrendszer kidolgozásába, az anyagnyilvántartáshoz készített programokat, majd adatbáziskezelő-rendszerekkel foglalkozott (dBase, FOCUS, ORACLE, GUPTA, illetve Centura).

  1993-tól a nyilvános egyetemi információs rendszerekkel, az Internet hálózaton keresztül elérhető egyetemi információs rendszer (CWIS) kifejlesztésével foglalkozott. Munkatársaival az országban elsők között állították fel, s töltötték meg tartalommal az egyetem gopher- majd web-szerverét. Alkalmazás-adminisztrátorként részt vett a ReSeDa kísérleti kutatás-nyilvántartási rendszer projektben.

  Közben, 1986-1989 között az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) kiküldetésében a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST) külső intézetében, a moszkvai Nemzetközi Műszaki Tudományos Információs Központban dolgozott tudományos főmunkatársként.

  2000-től a jogutód, a Debreceni Egyetem (DE) Matematikai és Informatikai Intézetében volt tanársegéd.
  Oktatóként több tantárgy oktatási anyagának kidolgozása fűződik a nevéhez. Éveken át tanította az SQL-t, a HTML-t, a projekt menedzsmentet, az informatika történetet, vezetett operációs rendszerek gyakorlatot – magyar és angol nyelven.

  2004-ben a Debreceni Egyetem (DE) Informatikai Kar (IK) dékáni hivatalvezetője lett. Hivatalvezetőként elsősorban szervezési feladatokat látott el és a Kar hagyományainak kialakításán dolgozott. Sok sikeres rendezvényt sikerült lebonyolítani az IK-n, többek között az Informatikai a felsőoktatásban konferencia sorozatot, az Informatikai Szakmai Napokat, programozó versenyeket, Lányok napját. Rendszeresen látogatott el középiskolákba az informatikai szakokat népszerűsíteni.
  2015-ben nyugdíjba vonult.

  Az NJSZT-nek 1981 óta tagja; sok éven át a Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet titkáraként dolgozott.

  Tevékenységéért az NJSZT 2005-ben Neumann-díjjal tüntette ki

  És ami még fontos
  • Család: 3 fiú és 4 leány unoka. (2021-es közlés.)
  • Hobbi: utazás, színház, zene, olvasás.
  • Sport: tenisz, síelés.

  Létrehozva: 2021.12.29. 18:53
  Utolsó módosítás: 2021.12.31. 15:50