Rónai Tibor

Születési dátum:
1932.
Születési hely:
Kaposvár
Halálozási dátum:
2011.
Végzettség, szakképesítés:
 • gépészmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1954.
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1963.

 • Kimagasló szerepe van az intelligens kártyák magyarországi bevezetésében, az intelligens kártyák világának a magyar felhasználókkal való megismertetésében.

  A tevékenység főbb állomásai: Az 1980-as évek elejétől az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (OMIKK), majd az LSI Alkalmazás Technikai Szolgálat főmunkatársaként ismeretterjesztő előadásokat tart. Ügyvezető az 1984-ben alakult Aktív Memória Kártya Gazdasági Társaságban (AMK GT). 1990-től irányítja az önállóvá vált AMK GT Unicard Adathordozó Kártya Egyesülést. Az NJSZT-n belül 1997-ben létrehozott Intelligens Kártya Fórum (IKF). alapító vezetője.

  A 2000-ben önálló vállalkozásként létrehozza az IC Card Consulting Bt. Tanácsadó Szolgálatot.

  Szakmai tapasztalatok: rendszerszervezés, chipkártya-rendszerek alkalmazása és fejlesztése banki-, kereskedelmi-, államigazgatási-, önkormányzati-, oktatási-, azonosítási-, biztonsági-, egészségügyi-, telekommunikációs-, tömegközlekedési-, szabadidő- és egyéb. területeken.

  A szervező és ismeretterjesztő munkában szoros együttműködést épít ki sok hazai partnerrel, kiemelendően az OMIKK-kal, az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottsággal (OMFB), a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) és elsősorban a szakmai programokat meghatározóan támogató és szervezeti keretet nyújtó NJSZT-vel.

  Nemzetközi konferenciákon is tevékeny szerepet játszik; 2000-től tagja az eEurope Smart Card Charter-nek és az Interoperable e-ID Steering Committee-nek.

  Munkásságáért az NJSZT 2007-ben Neumann-díjjal tünteti ki.


  Létrehozva: 2016.05.15. 20:11
  Utolsó módosítás: 2020.06.09. 21:25