Révész György

Születési dátum:
1934.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - ELTE - 1956.
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1968 – Matematikai tudomány

  Tudományos gyakornokként kezdi pályáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE). 1960-tól az MTA Számítástechnikai Központjában (MTA SZK) az M-3 számítógép programozói csoportban dolgozik, ahol fordítóprogramok készítését kezdeményezte. Kalmár László aspiránsaként 1968-ban szerez kandidátusi fokozatot; disszertációjának címe: „Egy univerzális értelmező programról”.

  Dolgozott a Magyar Nemzeti Bank programozási csoportjának vezetőjeként.1971-től az Infelor osztályvezetőjeként irányítja az EMG 830 számítógép Mini-COBOL fordítóprogramjának kifejlesztését. Ez után a Számítástechnikai Koordinációs Intézetben (SZKI) vezetői megbízást kap: az R10 szoftver fejlesztését koordinálja és magyar tag az ESZR szoftver szakértői tanácsában.

  1961-ben jelenik meg fordítása a “Jelentés az ALGOL 60 Algoritmikus Nyelvről”, melyben több új szakkifejezést vezet be a magyar nyelvbe. 1977-ben megjelenik „Bevezetés a formális nyelvek elméletébe” c. könyve, amely 10 évig meghatározó alapmű a hazai egyetemi képzésben; angol nyelvű változatát számos külföldi egyetemen is használták.

  1980-ig tartó hazai szakmai pályáját végül az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI) tudományos főmunkatársként és osztályvezető-helyettesként fejezi be. Itt kezd el foglalkozni a lambda kalkulussal.

  1981-tól 2018–ig az Egyesült Államokban él. Különböző egyetemeken oktat, valamint kutatóként dolgozik az IBM T. J. Wattson Research Centerben, ahol a lambda kalkulussal foglalkozik: Church 1930-as években kidolgozott kalkulusának axiómáit átalakítja és két új axiómával kibővítve a funkcionális nyelvek modellezéséhez alkalmassá teszi. (Ezt az eredményt azóta is sokan hivatkozzák.) Végül a Charlotte-ban lévő Észak-Karolinai Egyetem Számítógép-tudományi Tanszékén tanszékvezető majd egyetemi tanár; professor emeritusként még 10 évig oktat.

  Lásd még
  És ami még fontos
  • Nős; 3 fia, 12 unokája és 3 dédunokája van.
  • Hobbi: kertészkedés.

  Létrehozva: 2018.11.17. 13:26
  Utolsó módosítás: 2019.12.02. 19:11