Rét András

Születési dátum:
1938.04.25.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2010.02.19.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1963. (Híradástechnika szak)
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - BME – 1984

  A Távközlési Kutató Intézetben (TKI) pályakezdő mérnökként vezeték nélküli átviteltechnikai rendszerek fejlesztése és telepítése volt a feladata. Majd a már általa vezetett osztályon elindult a számítógéphálózat-kutatás.
  Az 1960-as évek végén induló Egységes Számítógép Rendszer (ESZR) projektbe a távközlési, adatátviteli fejlesztési munkák témavezetőjeként kapcsolódott be.

  Amikor a fejlesztés és a gyártás a TKI-ból átkerült a Telefongyárba, az ott létrehozott Fejlesztő Intézetben osztályvezető lett. Feladata az ESZR nagygépekhez kapcsolódó magyar fejlesztésű távadatfeldolgozási perifériák (egyszerű és intelligens végponti eszközök, mikroprocesszor alapú központi multiplexerek) fejlesztése, majd nemzetközi approbációjának lefolytatása. Ugyancsak az ő irányításával történt az ESZR előírásoknak megfelelő távadatfeldolgozási szoftver komponensek (tesztprogramok, operációs rendszer elemek és felhasználói programok) telefongyári fejlesztése. Ezekről a témákról több sikeres előadássorozatot szervezett és tartott munkatársaival a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Mérnöktovábbképző Intézetében.

  1989-től elvállalta a Computer Associates International, Inc. (CA) amerikai szoftvercég magyarországi és szovjetunióbeli disztribúciójának megszervezését és termékeinek értékesítését.

  Az 1990-es rendszerváltás után a távadatfeldolgozási (későbbi terminológiával: a hálózati) fejlesztések lehetősége jelentősen megváltozott. Önálló kisvállalkozás (Hálózat Kft.), majd két akkor induló vállalkozás (CORE Computer Kft, illetve azután a SCI-Network Zrt.) kereskedelmi igazgatójaként az elérhető korszerű hálózati eszközökkel, rendszerekkel és különböző megoldásokkal való rendszertervezés, szakértői konzultáció és a piaci munka került az előterébe. Több nemzetközi piacvezető termékgyártó eszközeinek hazai képviselete, megoldásaiknak piaci bevezetése is feladata lett. Ennek során a potenciális hazai felhasználók igen széles körével tartott szakmai és kereskedelmi kapcsolatot. Ebben az időszakban került ismét – 40 év után – érdeklődése fókuszába a vezeték nélküli hálózatok kérdésköre. Az eltelt idő alatt természetesen változott a szakterület; az új technológiák megértése és elsajátítása mintegy keretbe foglalta szakmai életútját.

  Aktívan részt vett az NJSZT munkájában is.

  Lásd még
  • Gugán József, Köves Mihály, Rét András, Svéd János: Távadatfeldolgozó rendszerek. BME Továbbképző Intézete, Budapest, 1978. és 1982.

  • Rét András, Svéd János: Távadatfeldolgozó rendszerek. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1981.

  És ami még fontos
  • Család: két lány és öt unoka.

  Létrehozva: 2020.10.25. 17:11
  Utolsó módosítás: 2024.03.24. 10:31