Renner Gábor

Születési dátum:
1944.11.03.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1967.
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1989 – Műszaki tudomány

  Az egyetem elvégzése után a Villamosipari Kutató Intézetben (VKI) kezdte pályáját, ahol félvezető-technológiai problémákkal, azok számítógépes szimulációjával foglalkozott.

  1972-ben az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Intézetébe (SZTAKI) került, ahol mágneses terek és körök számítógépes számítása volt a kutatási témája. 1976-tól a számítógépes geometria, a geometriai tervezés és a rekonstrukció témakörével kezdett foglalkozni. Módszereket dolgozott ki szabad-formájú görbék és felületek számítógépes leírása, tervezése, generálása, szerkesztése és gépészeti (CAD/CAM) alkalmazásai területén. Új eredményeket ért el geometriai optimalizálási problémák megoldásában, genetikus algoritmusok alkalmazásával.

  Részt vett és kezdeményező szerepet játszott a Mérnöki Rekonstrukció (Reverse Engineering) magyarországi iskolájának megteremtésében, a mérési adatokból történő geometriai rekonstrukció módszereinek kutatásában és gyakorlati alkalmazásában. Számos hazai és külföldi ipari fejlesztési vagy egyéb alkalmazási projekt résztvevője vagy irányítója volt: így pl. bonyolult ipari geometriai formák tervezését és NC megmunkálását végző rendszert, cipőipari, valamint üvegköszörületi tervezőrendszert valósítottak meg, illetve új geometriájú térdízületi protézis tervezését irányította.

  Kutatási eredményeit nemzetközi tudományos folyóiratokban és konferenciákon tette közzé. Számos előadást és szemináriumot tartott külföldi egyetemeken, kutatóintézetekben és konferenciákon. Rendszeresen kérték fel nemzetközi folyóiratok és konferenciák publikációinak, valamint kutatási pályázatoknak a bírálatára. Részt vett több nemzetközi konferencia, folyóirat szerkesztőbizottságában, tagja volt az MTA Automatizálási és Számítástechnikai Bizottságának.

  Nevéhez fűződik a számítógépes geometria és geometriai tervezés ismeretanyagának bevezetése a hazai felsőoktatásban; kidolgozta és előadta a “Bevezetés a geometriai modellezésbe” tárgyat az ELTE-n, valamint a “CAD technológiák” tárgyat a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME).

  1972-ben a BME-n megszerezte a doktori címet, 1989-ben a műszaki kandidátusi címet;
  2004-ben Széchenyi Professzori Ösztöndíjat kapott.

  Az NJSZT Számítógépes Grafika és Geometria (GRAFGEO) Szakosztály alapító elnöke. A Szakosztály, amely a EUROGRAPHICS nemzetközi számítógépes társaság magyar nemzeti szervezeteként is működik, két évente megszervezi a Magyar Számítógépes Grafika és Geometria Konferenciát.

  2011-ben az NJSZT Neumann-díjjal tüntette ki.

  És ami még fontos
  • Kedvenc időtöltése a zene; konzervatóriumot végzett zongora és orgona szakon.

  Létrehozva: 2019.02.21. 15:29
  Utolsó módosítás: 2020.10.25. 21:04