Raffai Mária

Születési dátum:
1945.
Születési hely:
Győr
Végzettség, szakképesítés:
 • terv-matematikus közgazdász - MKKE - 1969.
 • Tudományos fokozat:
  PhD - 2000, Pécsi Tudományegyetem – Közgazdaság-tudomány

  1977 óta a győri Széchenyi Egyetemen (SZE), illetve annak jogelődjeinél (KTMF, SZIF) dolgozik, ahova korábbi munkahelyéről, a RÁBA Magyar Vagon és Gépgyárból pályázott.

  Az Informatika Tanszék professzoraként sokrétű kutatási és oktatásfejlesztési munkát végez, hazai és nemzetközi kutatási projektekben dolgozik. Tudományos munkásságának fókuszát az információtechnológiai (IT) lehetőségek alkalmazásának módszertani aspektusai képezik, így információrendszer-elmélettel, modellezéssel és elemzési/tervezési/fejlesztési módszerekkel, az IT üzleti életre gyakorolt hatásaival, valamint informatikatörténeti kutatásokkal foglalkozik. Matematikai érdeklődése miatt hangsúlyos szerepet kapnak az operációkutatási, matematikai-statisztikai és döntéselméleti módszerek.

  PhD kutatásainak eredménye a szerzői jogi védelmi bejegyzéssel ellátott ún. RTEBP (Reengineering Technology for the Effective Business Processes), a közép-kelet-európai országok üzleti folyamatainak újjászervezésére kifejlesztett módszertan, amelyet számos vállalatnál sikerrel alkalmaznak. Munkásságát több mint száz hazai és nemzetközi előadás, publikáció fémjelzi. A 32 önálló szerzős szakkönyv nemcsak a felsőoktatásban használható tananyag, de a rendszer- és szervezetfejlesztéssel foglalkozók számára is hasznos útmutató.

  Oktatói munkájában a tantervek, tantárgyprogramok kidolgozása és fejlesztése mellett nagy hangsúlyt kap az ismeretátadás hatékony módszereinek, technikáinak a kutatása, a tehetséggondozás, az arra érdemes hallgatók tudományos munkába történő bevonása is. A Tudományos Diákköri munkát számos hallgatói országos eredmény, díj fémjelzi.

  Az IFIP (International Federation on Information Prosessing) főtitkára, tanácsnok (councillor, Board-tag). Az IFIP TC8 Information Systems Bizottság WG8.9 Enterprise IS alelnöke. Az objektumorientált fejlesztők nemzetközi csoportjának (OTUG) tagja. Az „Alexander Alapítvány a jövő értelmiségéért” Kuratóriumának elnöke.

  1975 óta NJSZT-tag. NJSZT-alelnök két cikluson keresztül. Az NJSZT Győr-Moson-Sopron megyei Szervezetének egyik alapítója, elnöke. A Gazdaságinformatikai Fórum (GIKOF) alapításának kezdeményezője, elnöke. A GIKOF/SEFBIS Journal főszerkesztője (SEFBIS: Scientific and Educational Forum for Business Information Systems). Az Operációkutatási és a Gazdaságmodellezési Társaság tagja.

  Kitüntetések: Pedagógus Szolgálati Emlékérem (emberi erőforrások minisztere, 2013); Neumann-díj (NJSZT, 1999); Publikációs Nívódíj (2000, 2001); Mestertanári Kitüntetés (Országos Tudományos Diákköri Tanács, 2003); “Az év informatika oktatója” (Vezető Informatikusok Szövetsége, 2005); „A magyar Informatikáért” kitüntetés (Informatikai és Hírközlési Minisztérium, 2006); IFIP Internal Service Award (2010); Életműdíj (NJSZT, 2020).

  És ami még fontos
  • 3 gyermeke és 7 unokája van. (2018-as közlés.)
  • hobbik: utazás, síelés, fotózás.

  Létrehozva: 2018.05.18. 21:46
  Utolsó módosítás: 2024.03.23. 23:55