Pesti Lajos

Születési dátum:
1925.05.14.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2013.09.20.
Végzettség, szakképesítés:
 • közgazdász - -

 • 1943-ban kezd dolgozni az Országos Társadalombiztosítási Intézetnél (OTI), mint számvevőségi ellenőr. Kezdőként balesetek helyszíni adatgyűjtését végzi. 1948-ban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Iparstatisztikai Főosztály könnyűipari csoportjához kerül. 1950 tavaszán a népszámlálás adatfeldolgozását végző Gépi Adatfeldolgozási Osztály élére kerül. Munkáját olyan sikerrel végzi, hogy a Minisztertanács a KSH-t bízza meg azzal, hogy gazdálkodjon az ország lyukkártya-gép állományával.

  1952-ben a KSH Fővárosi Statisztikai Igazgatóság vezetőjévé nevezik ki.

  1961-ben feladatul kapja a KSH számítástechnikai intézményrendszerének megszervezését előbb főosztályvezetői, majd elnökhelyettesi rangban. Ennek folytatásaként irányító szerepet kap a szocialista országok Egységes Számítógép Rendszerének (ESZR), majd Miniszámítógép Rendszerének (MSZR) irányításában, majd főkonstruktőre lesz a szocialista országok Számítógépek Alkalmazásai Tanácsának (SZAT).

  A magyar kormány által jóváhagyott Számítástechnikai Fejlesztési Program (SZKFP) egyik kidolgozója. E program ad lehetőséget a legfontosabb számítástechnikai intézmények hálózatának kialakítására a KSH felügyelete alatt. Feladata az ország elektronikus adatfeldolgozási rendszereinek koordinálása, majd (miután ez a számítógépek importjának irányítását is jelentette), felügyelete alá kerül az IBM Magyarország is.

  Tervei alapján létrejön a számítástechnikai mintaalkalmazások kialakítása céljából az Információ Feldolgozási Laboratórium (Infelor), a számítástechnikai ismeretek képzésére a Számítástechnikai Oktató Központ (Számok) és a számítógépek importjára, installálására, szervizére az Országos Számítógéptechnikai Vállalat (OSZV), majd ezek összevonásával a Számítástechnikai Alkalmazási Vállalat (Számalk). Az ország adatfeldolgozását a Számítógépes Ügyvitelszervezési Vállalat (SZÜV) megyei számítóközpontjai köré szervezi, míg az államigazgatási feladatok kiszolgálására létrehozza az Államigazgatási Számítógépes Szolgálatot (ÁSZSZ). Koordináló feladatokat lát el a KSH Országos Számítástechnikai Iroda (OSZI).

  Nevéhez fűződik a magyar elektronikus média kialakítása: a Statisztikai Kiadó Vállalat, illetve a Számítástechnikai Tájékoztatási Iroda létrehozása. Kiadatja az első számítástechnikai havi lapot (Számítástechnika), illetve tudományos magazint (Információ Elektronika). A Számokban Videostúdiót hozat létre.

  1989-ben vonul nyugdíjba. Nyugállományba való vonulása után évekig a Számalk tanácsadója.

  Az NJSZT alapító tagja, tiszteletbeli elnöke.

  Kitüntetései: Neumann-díj (NJSZT, 1978); a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztje (2003); Életmű-díj (NJSZT, 2011).

  Lásd még

  Létrehozva: 2016.04.22. 21:17
  Utolsó módosítás: 2020.06.09. 21:02