Pesti Lajos

Születési dátum:
1925.05.14.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2013.09.10.
Végzettség, szakképesítés:
 • közgazdász

 • Az Országos Társadalombiztosítási Intézetnél (OTI) kezdett dolgozni. 1948-ban a Központi Statisztikai Hivatalhoz (KSH) került, 1949-től a népszámlálás adatfeldolgozását végző Gépi Adatfeldolgozási Osztály élére. Munkáját olyan sikerrel végezte, hogy a Minisztertanács a KSH-t bízza meg azzal, hogy gazdálkodjon az ország lyukkártya-gép állományával.

  1952-ben a KSH Fővárosi Igazgatóság vezetőjévé nevezték ki. 1961-ben feladatul kapta a KSH számítástechnikai intézményrendszerének megszervezését előbb főosztályvezetői, majd 1974-től elnökhelyettesi rangban. Ennek folytatásaként irányító szerepet kapott a szocialista országok Egységes Számítógép Rendszerének (ESZR), majd Miniszámítógép Rendszerének (MSZR) irányításában, később főkonstruktőre lett a szocialista országok Számítógépek Alkalmazásai Tanácsának (SZAT).

  A magyar kormány által jóváhagyott Számítástechnikai Fejlesztési Program (SZKFP) egyik kidolgozója volt. Feladata az 1960-as évektől bővült az ország elektronikus adatfeldolgozási rendszereinek koordinálásával, majd (miután ez a számítógépek importjának irányítását is jelentette), felügyelete alá került az IBM Magyarország is.
  Az SZKFP Alkalmazási Tanácsának főkonstruktőre, egyben magyar főkonstruktőre volt a szocialista országok számítástechnika-alkalmazási együttműködésének is.

  A magyar számítástechnikai élet kiemelkedő megalapozója. Az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) elnökhelyettesével, Sebestyén Jánossal együtt kialakították a magyar számítástechnika alapvető struktúráit, intézményrendszerét, a számítógépek alkalmazását elősegítő intézményeknek átgondolt hálózatát. Így létrejött a számítástechnikai mintaalkalmazások kialakítása céljából az Információ Feldolgozási Laboratórium (Infelor), a számítástechnikai ismeretek képzésére a Számítástechnikai Oktató Központ (Számok) és a számítógépek importjára, installálására, szervizére az Országos Számítógéptechnikai Vállalat (OSZV). Az ország adatfeldolgozását a Számítógépes Ügyvitelszervezési Vállalat (SZÜV) megyei számítóközpontjai köré szervezte, míg az államigazgatási feladatok kiszolgálására létrehozta az Államigazgatási Számítógépes Szolgálatot (ÁSZSZ). Koordináló feladatokat látott el a KSH Országos Számítástechnikai Iroda (OSZI).

  Nevéhez fűződik a magyar elektronikus média kialakítása: a Statisztikai Kiadó Vállalat, illetve a Számítástechnikai Tájékoztatási Iroda. Kiadatta az első számítástechnikai havi lapot (Számítástechnika), illetve tudományos magazint (Információ Elektronika). A Számokban Videostúdiót hozatott létre.
  Az NJSZT alapító tagja. Nyugállományba való vonulása után évekig a Számalk tanácsadója volt.

  Kitüntetései: Neumann-díj (NJSZT, 1978); a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztje (2003); Életmű-díj (NJSZT, 2011).

  Lásd még

  Létrehozva: 2016.04.22. 21:17
  Utolsó módosítás: 2021.12.19. 10:00