Pellionisz András

Születési dátum:
1943.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1966.
 • Tudományos fokozat:
  MTA doktora - 1989.

  1967-1973 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) Szentágothai János által vezetett Anatómia Intézetében dolgozott.
  1973-tól a kaliforniai Szilíciumvölgyben, a Stanford Egyetemen folytatta pályafutását; majd 1976-ban a New York University Medical Center Biofizikai tanszékén lett egyetemi tanár 1998-ig.  Közben itthon az MTA kandidátusa (biológia tudomány, 1975), majd doktora (fizika tudomány, 1989) lett.

  Ezután vendégprofesszorként számos egyetemen végzett kutatómunkát (Párizs, Marburg). 1998-ban elnyerte az Alexander von Humboldt Alapítvány “Distinguished Senior American Scientist” díját.

  2008-ban megalapította és vezeti a genom informatikával foglalkozó HolGenTech, Inc. tudományos vállalkozást (Silicon Valley, Sunnyvale, California, USA), amelynek szakterülete a biológia matematizálása, a neurális hálózatok és genom informatika. Két tudomány terület megalapozása fűződik nevéhez: a Neurális Hálózatok Tensor Network Theory elmélete (Neurophilosophy) és a Recursive Genome Function (FractoGene); utóbbival a genom fraktális értelmezésének felfedezője.

  Magyarországon 1973-tól az NJSZT Orvos-biológiai Szakosztályának vezetőségi tagja volt. Előadást tartott számos szegedi Neumann Kollokviumon (pl. a kisagykérgi neuronhálózatok működésének számítógépes szimulációjáról). 2O12-ben az indiai Bangalore-Hyderabad-Trivandum kitüntette a Pentagram-díjjal, melynek keretében előadókörutat tartott India-szerte.

  És ami még fontos
  • Az általa alapított “International PostGenetics Society” (Nemzetközi Postgenetikai Társaság) 2006-ban Budapesten rendezett konferenciája keretében megkísérelte a Genom Informatikát Budapestre is honosítani, de ez végül Indiában valósult meg.
  • A Fractogen nem várt érdekessége, hogy a franciaországi Nobel-díjas Luc Montagnier és munkatársa, Jean-Claude Perez a covid-19 vírus genomjának fraktális elemzésével napokkal a pandémia kitörése után valószínűsítette annak nem természetes eredetét, minthogy az nem követi az evolúció fraktális genom-fejlődését.

  Létrehozva: 2023.03.27. 20:44
  Utolsó módosítás: 2024.03.23. 21:51