Nyírő András

Születési dátum:
1959.06.28.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • történész - ELTE - 1990.
 • szociológus - ELTE - 1990.
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - Szent István Egyetem

  1993-tól kezdte el többedmagával készíteni az ABCD c. negyedévente megjelenő multimédiás magazint, melynek főszerkesztője volt.

  1995-ben az INteRNeTTo alapító-főszerkesztője volt; ez volt az első hazai internetes újság. Az akkor még kialakulatlan internetes híroldal, majd hírportál egyik koncepciója, és általában a hazai internetes újságírás alapjai kötődnek a laphoz – és nevéhez. Vezetése alatt (mások és a saját ötletei alapján) alakult ki az a modell, amely a későbbi Index.hu alapja lett.

  1999-ben indították az Index.hu lapot, melynek alapító főszerkesztője volt, ám belső ellentétek miatt egy év múlva távozott a laptól.

  2000-től a Westel Mobil Távközlési Rt.-nél tartalomfejlesztési igazgatóként mobilinternetes tartalomfejlesztéssel foglalkozott. 2004-ben tagja volt annak a szakértői csoportnak, amely kidolgozta a Millenáris Parkban létesítendő Jövő Háza koncepcióját.

  2004-től saját cége, a Nyírő Consulting Group menedzselésével foglalkozott.

  2005-ben a svájci Ringier Kiadó európai központja e-média divíziót hozott létre Budapesten, összevonva a magyar, cseh, szlovák, román és szerb érdekeltségeinek mobilos tartalomfejlesztéseit. Ennek az e-média központnak lett a tartalomfejlesztési igazgatója; hamarosan összeállított egy oktatási anyagot a 21. századi újságírásról a Ringier szerzőinek. Azonban a Ringier vezetésében történt személyi változás miatt megszűnt megbízatása.

  Az 2007-ben megalakult Login Initiative projekthez csatlakozott; a projekt célja az elmaradott Borsod megyei falvakban eszközökkel és Wifi-s internettel segíteni a helyi, mélyszegénységben élő – elsősorban cigány – lakóknak hozzáférést biztosítani a világhálóhoz.
  2008-ban egyik létrehozója és vezetője volt az Internet Terjesztéséért Alapítványnak, amely a Login Initiative projekt folytatásként kívánt eszközökkel és Wifi-vel segíteni a hozzáférésben; ez az ún. Wifi-falu projekt 2010-ig futott.

  2010-ben egyik alapítója volt az Appsters Kft.-nek, mely mobilos kulturális alkalmazásokat fejlesztett, elsősorban költségvetési, önkormányzati intézmények számára.

  Kitüntetései: Erdei Ferenc-díj (megosztott, Magyar Szociológiai Társaság, 1991); Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztje, 2004); Klauzál Gábor-díj (Klauzál Gábor Társaság, 2007).

  És ami még fontos
  • 1991-1992 között politológiát tanult a Grenoble-i Egyetemen (későbbi nevén: Université Grenoble-Alpes, Études des Sciences Politiques).

  Létrehozva: 2020.04.10. 22:08
  Utolsó módosítás: 2024.03.23. 20:24