Németh Krisztián

Születési dátum:
1974.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • mérnökinformatikus - BME - 1998.
 • Tudományos fokozat:
  PhD - 2019, BME

  Egyetemi évei alatt két harmadévet a skóciai Heriot-Watt egyetemen hallgatott. A diploma megvédése után a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) maradt a doktori iskola hallgatójaként, majd oktató-kutató lett a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén (TMIT). Tématerülete a számítógép-hálózatok, melyből a PhD disszertációját 2019-ben védte meg. Azóta egyetemi adjunktusként dolgozik a tanszéken.
  Főbb oktatott tárgyai a kommunikációs hálózatok és C/C++ programozás témakörébe tartoznak. Tankörvezetői minőségében segíti az elsőéves egyetemisták beilleszkedését az egyetemi rendszerbe.

  Szabadidejében egy kisebb csapat vezetőjeként az ország első elektromechanikus számológépének, a Kozma László által megálmodott és a Műegyetemen 1958-ra vezetésével elkészült MESZ I (más néven: MESZ-1) működésének és felépítésének a visszafejtésén dolgozik. Ezen túlmenően is érdekli az informatika és a távközlés története; egy-egy muzeális tárgyat gyakran megmutat működés közben hallgatóinak is.

  Kitüntetései: Fiatalok a Sikeres Oktatásért Elismerő Oklevél (BME VIK TMIT, 2007); BME VIK Kiváló Fiatal Oktatója (BME VIK, 2010); Kozma László emlékérem (BME VIK, 2018); Tarján-emlékérem (NJSZT, 2020).

  És ami még fontos
  • 9 éves volt, amikor szülei meglepték egy személyi számítógéppel, amely meghatározta sorsát. A Commodore VC-20 operatív memóriája ugyanis mindössze 3.583 byte volt, ezért elég kevés játékprogram volt hozzá elérhető. Kénytelen volt hát maga programokat írni, innentől pedig nem volt visszaút…
  • Középiskolai tanulmányait a fővárosi Fazekas Gimnázium speciális matematika-tagozatos osztályában végezte.
  • Nős, két gyermek apja. (2020-as közlés.)
  • Hobbija a versenyvitorlázás és a barista jellegű eszpresszókávé készítés.

  Létrehozva: 2021.04.06. 17:06
  Utolsó módosítás: 2024.03.23. 20:04