Németh József

Születési dátum:
1940.
Születési hely:
Salgótarján
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1963.

 • Mérnöki pályáját a Távközlési Kutató Intézet (TKI) munkatársaként kezdi (1963-1980), ahol tudományos főosztályvezetői beosztásig jut. Úttörőnek számító fejlesztéseket tervez, szervez és vezet. 1975-ben vendég kutatóként 6 hónapot tölt a Stanford Egyetem DSL intézetében.

  1968-ban, a korai amerikai Arpanet mintájára, rendszertervet és megvalósítási tanulmányt készít kísérleti csomagkapcsolt számítógépes hálózat megvalósítására, amelyhez elnyeri az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság támogatását. Megkezdődik a rendszer alapvető szoftver elemének a valósidejű/időosztásos működtető rendszernek a kidolgozása (1970-73), amelynek végső megvalósítása, TSM-10 terméknéven, a Videoton ESzR R10 (CII/SEMS Mitra 15 licenc) számítógépre történik. A licencadó rendszert megvásárolja, honosítja és francia oktatási intézmények széles körében maga is telepíti. A rendszer fejlesztői dokumentációját oktatási segédletként is használják. A szoftvert a Videoton is sikerrel forgalmazza. Egy NDK-beli cég 16 képernyős terminállal működő céges ügyviteli rendszert fejleszt rá.
  Párhuzamosan szoftvertechnológiai fejlesztést is irányít, többek között fordító programok szintaktikus elemzőjének automatizált előállítására. 1975 őszén ennek eredményét az L.M Ericsson cég beépíti AXE-10 központjának szoftver rendszerébe. Ezt egy közel tíz éven át (1975-1984) tartó együttműködés követi, melyet 1981-től kollégáival a TKI-ból kiválva 15-20 fős csapattal folytat tovább.

  A 10Mb/s Ethernet technológia és az IBM PC személyi számítógép piaci megjelenését közvetlen követően, 1982-ben, kidolgozza annak az elosztott hálózati operációs rendszernek a tervét, amelynek belső kapcsolatait nagysebességű hálózati technológia szolgáltatja, miközben a hálózat mindenegyes gépén ugyanazt a szolgáltató felületet nyújtja. A S-CORE terméknevű rendszer megvalósítására, gondozására és értékesítésére 1985-ben kollégáival megalapítják az ACCORD Számítástecnikai Tervező és Fejlesztő Kisszövetkezetet.
  A Műszeripari Kutató Intézetben (MIKI) a rendszerre 10 gépen szétosztott alkalmazást fejlesztettek, amely a budapesti elektromos hálózat vezérlőtermének távfelügyeleti rendszerét működtette. Az ACCORD alvállalkozóként elnyerte a Honvéd Kórház számítógépes hálózatának tervezési és beszállítói lehetőségét is. A kórházi beruházás 1992-ben történt váratlan leállítása azonban 1996-ra a céget csődbe vitte.

  1995-ben megalapítja a C+C Systems BT-t, hogy elvállalhassa az ERSI (USA) cég Magyarországon végzett fejlesztésének vezetését. A feladat: áruházakba telepített elektronikus árucímkéket központi helyről, hálózaton és mennyezetre telepített mikrohullámú antennákon át vezérlő rendszer kidolgozása. A fejlesztésben három hazai kisvállalkozás és egy egyetemi tanszék vett részt.

  1996-1999: Néhány korábbi ACCORD-os munkatársával összefogva hazai távközlési cégeknek (HUNGAROCOM, TELMO, Siemens Telefongyár, TKI jogutód) végez speciális ismereteket és szakértelmet igénylő fejlesztéseket.

  2000-ben a Siemens Telefongyár Rt-ből felkérést kap egy 30 fős szoftverfejlesztő részleg felállítására és vezetésére; ezt a feladatot 2004 végéig látja el. Ezután 2010-ig, amikor visszavonul, internetes technológiákkal kapcsolatos tanácsadói és szakértői megbízásokat teljesít.

  És ami még fontos
  • Az 1958-as Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen matematikából első helyezést ért el.

  Létrehozva: 2020.01.09. 17:50
  Utolsó módosítás: 2020.01.20. 17:05