Németh Géza

Születési dátum:
1959.08.18.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1983. (Híradástechnikai szak műsorközlő ágazat)
 • Tudományos fokozat:
  PhD - 1997 - BME

  A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Villamosmérnöki Kar (VIK) Híradástechnikai szak műsorközlő ágazatán tanulva Ferenczi Pál, a rádió/TV technika professzora meghatározó mérnöki szemléletet adott. Simonyi Károlynál az utolsók között szóbelizhetett. Másodéves korától Gordos Géza irányítása mellett kezdett el beszédtechnológiával foglalkozni. Diplomatervét Takács György irányításával a Posta Kísérleti Intézetben (PKI) készítette: az akkor működő VOXALARM prototípus telefonvonalon keresztül beszédszintézissel riasztott betörés, tűz stb. esetén.

  A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) diplomaterv pályázatán I. díjat nyert. Ekkor kezdődött kutatási együttműködése a beszédszintézis területén Olaszy Gáborral. 1985-ban automatikus formánskövető algoritmus létrehozásával védte meg digitális jelfeldolgozás témakörben szakmérnöki diplomatervét.

  1985-től két évig a Budapesti Elektroakusztikai Gyár (BEAG) fejlesztőmérnökeként a Hungarovox és a Russon beszédszintetizátorok gyártásba vitelét végezte, valamint részt vett a Vicsi Klára vezetésével készülő beszédfelismerő fejlesztésében.

  1987-ben szerezte meg egyetemi doktori fokozatát és lett a BME Híradástechnikai Elektronika Intézet (HEI) tanársegédje a Gordos Géza által vezetett kutatócsoportban. Egyik első munkája egy beszélő óra fejlesztése volt (ami jól hallatszik Kádár János utolsó beszédének hangfelvételén). 1990-ben egyik fejlesztője volt a Hungarocom Kft. által gyártott számváltozás-bemondó rendszernek – magyar, angol, német és orosz nyelven.

  Az 1990-es években hazai és EU támogatású projektek keretében több mint tíz nyelvre hozta létre munkatársaival a MULTIVOX beszédszintetizátor családot. 1997-ben szerzett PhD fokozatot. 1999-ben a MATÁV hálózatában helyezték üzembe a témavezetésével készült elektronikus-levél felolvasó rendszert (MAILMONDÓ). Ebben az évben megosztott Akadémiai Díjban részesült. 2000-ben készült el a ProfiVox rendszer első változata, ami a legelterjedtebben használt PC-s felolvasó rendszer a látássérült emberek számára Magyarországon. Számos más fogyatékos embereket támogató rendszer fejlesztését kezdeményezte és vezette. Ennek elismeréseként Gordos Gézával és Olaszy Gáborral együtt 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át.

  2003-ban a világon elsőként fejlesztettek ki az MIT Systems Kft.-vel együttműködve okostelefonos SMS-felolvasó rendszert (SMSMondó, illetve SMSRapper) a Westel számára. Azóta is sok más beszédinformációs rendszer fejlesztés nemzetközileg is meghatározó alakja. Kutatócsoportjának legutóbbi eredménye a MÁV állomások hangos utastájékoztatását segítő ProfiVox-Korpusz rendszer.

  A BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (HEI) 2013-ban habilitált egyetemi docense; 2023-tól egyetemi tanár. A tanszéki SmartLab vezetője; ez a laboratórium a beszédtechnológia és intelligens interakciók szakmai műhelye. 2011-ben szerzőtársaival Akadémiai Nívódíjat vehetett át a Magyar Beszéd könyvért. Iskolateremtő személyiség. 2019-től az EU mesterséges intelligencia platformjának (www.ai4eu.eu) magyar nemzeti kapcsolattartója (NCP), a hazai Mesterséges Intelligencia Koalíció nemzetközi kapcsolatok munkacsoport vezetője.

  Kitüntetései: Kempelen Farkas-díj (HTE – NJSZT – Optikai, Akusztikai és Filmtechnikai Egyesület, 1995, 2000); Akadémiai Díj (megosztott, 1999); a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (megosztott, 2004); Kozma László Emlékérem (BME VIK, 2008); Akadémiai Nívódíj (megosztott, 2011); Mestertanár (Országos Tudományos Diákköri Tanács, OTDT, 2013).

  És ami még fontos
  • Gimnazista kora óta aktív közösség-építő.
  • Nős; 4 gyermeke és 3 unokája van. (2020-as közlés).
  • 1990-től a budafoki református gyülekezet presbitere, 2006-tól kurátora.
  • A Halacska Református Óvoda és a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium egyik alapítója, az intézmények fejlesztésének egyik katalizátora.

  Létrehozva: 2020.05.14. 11:46
  Utolsó módosítás: 2024.04.29. 17:21